Wereld van verschil

In Wereld van verschil brengen Impact en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters twee werelden uit de crisisbeheersing bijeen. Getroffenen en nabestaanden van rampen en crises komen aan het woord over hun contacten met de overheid. Ervaringen met ministeries, ambassades, evaluatie-onderzoeken na afloop en de impact van het beleid van bovenaf komen aan bod.

Ook de overheid laat in de reeks van interviews een veelzijdig gezicht zien. Want naast de getroffenen komen ook mensen aan het woord die professioneel met de rampen en crises te maken hebben gehad. Van de medewerkers die een opvanghal moesten bemensen, tot de minister die eindverantwoordelijkheid droeg voor de aanpak van een ramp. Verschillende kanten worden belicht. Van de werkwijze van het Rampen Identificatie Team tot het bureaucratische radarwerk dat de verwerking van de ramp kan frustreren.

De gehouden interviews zijn:
Tsunami in Khao Lak : Hans & Marlies / Pieter Wiersinga (oud-teamleider RIT)
Aanslag op discotheek in Bali : Henk & Aria Freriks / Henk van Gent (oud-medewerker BuZa)
Dierziekten in Barneveld : Otto Vaarkamp / Laurens Jan Brinkhorst (oud-minister LNV)
Cafébrand in Volendam : Evert & Ida Kok / Hans Alders (oud-voorzitter onderzoekscommissie)
Vuurwerkramp in Enschede : Betty, Andre en Aileen / Johannink & Bakker (opvang Diekmanhal)
Legionella-uitbraak in Bovenkarspel : Nico Hoffer / Els Borst (oud-minister VWS)
Vliegramp in Faro : Cor ten Hove / Berhold Gersons (hoogleraar Psychatrie)
Vliegramp Bijlmermeer : Ivy Davelaar / Ed van Thijn (oud-burgemeester Amsterdam)

Ondanks de verschillende ervaringen, zijn uit de spiegeling van de interviews generieke lessen te trekken. Het onverwachte, het gebrek aan erkenning, de woede onder getroffenen en de behoefte aan pragmatisme onder de professionals bieden het kader waarin vrijwel iedereen zijn eigen crisis kan herkennen.

Wereld van verschil biedt daarmee een boeiend inzicht in de manier waarop Nederland met zijn rampen en crisis omgaat. Tegelijkertijd biedt het tal van aanknopingspunten om de rampenbestrijding en crisisbeheersing menselijker te maken en niet de crisis maar de getroffene centraal te stellen.

Download hier de publicatie Wereld van verschil (in PDF).

 

Verder lezen?
Klik hier voor de website van Impact, het kenniscentrum voor psychosociale nazorg dat zich ontfermt over getroffenen van rampen en crises.

U bent hier

<div></div>