16/04 Virginia Tech: een jaar later

Vandaag is het een jaar geleden dat op de Virginia Tech een bloedbad plaatsvond. Bij de schietpartij vonden 33 mensen de dood, waaronder de schutter.

Vandaag staat op de universiteit de dag logischerwijs in het teken van de herdenking. Om te zien wat er allemaal komt kijken bij een dergelijke grote herdenking, is het goed om kennis te nemen van het programma en alle onderdelen. Van de fakkeloptocht tot de counseling en ondersteuning voor medewerkers en studenten voor wie het vandaag emotioneel te veel wordt.

Net als in de weblog over de Hungerford Massacre al werd opgemerkt, komt het scenario van een shooting weinig voor in beleidsteamoefeningen. Die richten zich doorgaans op de reguliere rampenbestrijding als ontplofte tankwagens, gevaarlijke stoffen, overstromingen en - sinds de Bommelerwaard en Haaksbergen - langdurige stroomuitval.

Toch zou het goed zijn om ook eens een scenario met schietincident te beoefenen en te bezien hoe een gemeente, in nauwe samenwerking met de hoofdofficier van Justitie, een dergelijke casus zou aanpakken. Niet alleen tijdens het schietincident, maar vooral ook in de nasleep en nazorg richting geschokte bevolking.

16 april 2008
NGB/Wouter Jong

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 
Verder lezen?
Klik door voor de speciale herdenkingssite van Virginia Tech (Engelstalig).

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>