Burgemeesters en twitter

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters twittert via het twitteraccount @burgemeesters. Hier worden vooral nieuwsberichten en nieuwe benoemingen weergegeven.

Een volledige lijst met twitterende burgemeesters wordt bijgehouden op de site https://www.burgemeesters.nl/bgmsoptwitter.

Daarnaast twitteren medewerkers Ruud van Bennekom (@rvbennekom), Wouter Jong (@realwouter) en Roy Johannink (@hemmelhoes) via hun persoonlijke account.

Beginnen met twitter
Burgemeesters die twitteren, geven aan dat zij dit vooral doen om op een andere manier met burgers in gesprek te komen. Het versterkt de banden met de doelgroep en de buitenwereld krijgt een beter beeld van wat een burgemeester zoal doet en hem/haar beweegt. Maar net als voor het schrijven van een wekelijkse weblog op de gemeentepagina geldt: bezint eer ge begint. Het moet je immers liggen om laagdrempelig contact te hebben met iedereen die je ‘volgt’. Bovendien is het een hele kunst om de dagelijkse bezigheden in 140 karakters weer te geven. Voor startende burgemeesters verwijzen we naar een handreiking twitter die is geschreven door Paulus Veltman, een bekende spreker op symposia en congressen. Hij schreef de handreiking “Aan de slag met twitter” die hier is te downloaden.

Volgen van twitterberichten
Het is een misverstand dat een twitteraccount nodig is om twitterberichten (tweets) te kunnen lezen. Ook zonder twitter account kunnen via de website van (onder meer Google) twitterberichten van anderen namelijk live worden meegelezen. Via Google Realtime kunnen zoektermen worden ingevuld over een uitslaande brand of een dossier dat tot ophef in de gemeente leidt. Is er bijvoorbeeld een GRIP3 situatie rond een brand in Eerbeek, dan is het voldoende om de termen “brand” en “eerbeek” in te tikken. De berichten, foto’s en filmpjes over de brand lopen dan ogenblikkelijk over het scherm. NB: Google Realtime lijkt tijdelijk uit de lucht te zijn (zie berichtgeving in Telegraaf). In dat geval biedt ook Twirus.com een alternatief.

Gebruik twitter bij crises
Het Nationaal CoordinatieCentrum (NCC) heeft recent een handreiking uitgebracht voor het gebruik van twitter bij crises. Deze handreiking is hier te downloaden. Op twitter zijn tijdens crises ook de Crisiswerkplaats (@Cwerkplaats) en CrisisNed20 (@CrisisNed20) actief. Zij zijn actieve twitteraars die gedurende een crisis de berichten vaak ordenen.

Weblogs over twitter
In de loop der tijd zijn op de website van het NGB de nodige weblogs verschenen die ingaan op twitter bij crises. Een selectie:

 

 Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>