30/06 Nederlandse Veteranendag en PTSS

Afgelopen zaterdag stond in het teken van Nederlandse Veteranendag. Premier Balkenende stond in zijn toespraak ter gelegenheid van de Veteranendag stil bij de behoefte die velen voelen om erkend te worden. Erkenning voor wat ze hebben meegemaakt.

Een aantal jaren geleden is de studie Libanon laat ons nooit helemaal los verschenen. Uit het onderzoek onder UNIFIL’ers bleek dat men zich lichamelijk even gezond voelde als mannen in de Nederlandse bevolking. Zij beoordeelden hun psychische gezondheid gemiddeld echter als minder goed. Zij hebben meer mentale problemen dan doorsnee mannen. Zij hebben meer symptomen van posttraumatische stress, slapen slechter en ervaren meer gevoelens van boosheid.

Wanneer je de toespraak van premier Balkenende hoort, is de gelijkenis met slachtoffers van rampen treffend. Ook zij zijn op zoek naar erkenning van hetgeen hen is overkomen. Ook slachtoffers van rampen lijden vaker dan gemiddeld aan posttraumatische stress (PTSS) en ervaren, net als vele veteranen, gevoelens van verdriet en boosheid. Frans Willem Winkel stond vorig jaar bij zijn oratie stil bij deze boosheid. In een interview Slachtoffers zijn vooral boos stelt hij dat de stress stoornissen bij slachtoffers vooral een afgeleide zijn van boosheid en niet, zoals vaak wordt gedacht, voortkomen uit angst.

Op dit moment werk ik met Stichting Impact aan een bundel waarin getroffenen van rampen worden geinterviewd. Bij sommige van de geinterviewde getroffenen is de boosheid en het gebrek aan erkenning tot op de dag van vandaag een sta in de weg.

Voor getroffenen van buitenlandse rampen geldt dat de erkenning van een ramp als ‘Nederlands probleem’ van belang kan zijn voor de verwerking, aldus de Multidisciplinaire Richtlijn Vroegtijdige Psychosociale Interventies bij Rampen. De richtlijn haalt de vliegramp ‘Zanderij’ aan, die niet als Nederlandse ramp wordt gezien terwijl de meeste mensen die zijn omgekomen Nederlanders waren. Dit maakt de verwerking voor getroffenen en nabestaanden van die ramp tot op de dag van vandaag moeilijker.

Het gebrek dat na schokkende gebeurtenissen in de Nederlandse maatschappij wordt ervaren, is dus wijder verspreid dan onder de veteranen alleen. Sterker nog, er lijken grote paralellen te zijn tussen beide groepen slachtoffers.

30 juni 2008
NGB/Wouter Jong

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.
 

Verder lezen?

naar vorige weblog 

 

U bent hier

<div></div>