Webinar 3: De digitale wereld - dr. Katleen Gabriels

  ,

Als burgemeester is het wel en wee van je gemeenschap je dagelijkse zorg. Verbinding, communicatie, cohesie en het normale gesprek zijn cruciale elementen in het effectief kunnen zijn als burgemeester. Die elementen verdigitaliseren in rap tempo. Digitalisering verandert hoe uw lokale gemeenschap samenhangt, hoe ze contact heeft, hoe ze reageert op andere ‘delen’ van uw gemeenschap. Digitalisering van interactie heeft effect op polarisatie, op kennisposities en op waar mensen mee in aanraking komen (door de werking van algoritmes). Gameverslavingen, grensoverschrijdend digitaal gedrag, online shoppen, (inter)nationale netwerkvorming rond ondermijnende en radicale activiteiten.

Kortom: De impact van digitale technologie op ons leven is enorm. En daarmee is de impact van die digitale techniek op uw ambt als burgemeester ook substantieel. Het derde college van Katleen Gabriels gaat over wat we moeten weten over digitalisering om ons minder te laten verrassen, meeslepen en te manipuleren. En daarmee biedt het ook handvatten voor u als burgemeester in een digitale tijd. 

Blijft u graag op de hoogte in een tijd waar de samenleving en het burgemeestersambt constant in ontwikkeling zijn? Op verzoek van het NGB organiseert Berenschot in 2022 voor de tweede keer een collegetour met vijf belangrijke, actuele of grote theoretische onderwerpen voor de burgemeester. In deze tweede reeks van de collegetour programmeren we opkomende wetenschappers en denkers.

  • Katleen Gabriels is Assistant Professor aan de Universiteit Maastricht. Ze schreef meerdere boeken waaronder ‘Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI’ en ook ‘Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt’ dat bekroond werd tot Liberales-Boek van het jaar 2016.
  • Het college duurt ongeveer een uur en daarnaast is ruimte voor vragen en gesprek.
  • U krijgt de week voor het college van Berenschot de uitnodiging naar de digitale omgeving.