Gebruik je stem wijs

 

Uit de stem van de burgemeester spreekt vertrouwen en gezag. Uw stem is wellicht het belangrijkste instrument dat u tot uw beschikking heeft.

Tijdens vergaderingen, toespraken, overleggen, noem maar op, gebruikt u uw stem. Toch is er bij burgemeesters maar weinig gerichte aandacht voor het trainen en ontwikkelen van de stem, spraak, houding en adem. En dat terwijl een aangenaam stemgeluid uw effectiviteit kan versterken en minder aangename stemmen enorm kunnen afleiden en zelfs irriteren.

Inhoud

In deze training gaan we in op de theorie rond de stem: anatomie, fysiologie, hoe ziet de stem eruit, hoe werkt de stem en waar kan het mis gaan? We bespreken uw houding tijdens het spreken, de ademhaling, articulatie, prosodie en uw persoonlijke stem. U leert uw eigen stem kennen en bewuster te gebruiken. Dat gebeurt op een luchtige wijze, waarbij u diverse oefeningen doet om uw stem te optimaliseren. Met gerichte vaardigheidstrainingen en tips leert u zuinig te zijn op uw stem, zodat er minder kans is op overbelasting en beschadiging. U krijgt praktische handvatten voor goed stemonderhoud. U leert uw stem zodanig te ontwikkelen dat die voor elk gehoor prettig is en de juiste uitstraling voor een burgemeester heeft.

Resultaat

  • U bent zich bewust van uw stem en weet deze te onderhouden;
  • U gebruikt uw stem zodanig, dat men naar u luistert;
  • Wat u zegt, heeft meer impact.