25/04 Operationele prestaties brandweer opkomsttijden

Afgelopen week kwamen in een gesprek met Ric de Rooij, directeur van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, de opkomsttijden ter sprake. In de aanloop naar de AMvB van de Wet Veiligheidsregios, waar de opkomsttijden in worden vastgelegd, is het nodige gemor ontstaan onder burgemeesters die menen dat de 8-minuten norm een typisch staaltje Randstedelijk denken is. Niet voor niets hebben de Drentse gemeenten de opkomsttijd juist gewijzigd van 8 minuten naar 15 minuten.

Opkomsttijd 8 minutenDe Rooij wees op de notitie 'Operationele prestaties brandweer ‘opkomsttijden’, waarin wordt belicht hoe verschillende korpsen zijn omgegaan met hun opkomsttijden. In de notitie word gesteld dat begin jaren 90 een uitruktijd van drie minuten door vrijwilligers nog haalbaar was, maar deze tegenwoordig - met name in de dagsituatie - vaker tussen de 6 en 8 minuten ligt. Tal van factoren (langere verwerking meldkamer, beschikbaarheid vrijwilligers, infrastructuur) liggen hieraan ten grondslag.

Als handreiking om de tijden terug te brengen, staat de notitie staat vol met voorbeelden hoe verschillende korpsen hun opkomsttijden hebben weten te verbeteren. Om het debat over de opkomsttijden te ondersteunen en de bestuurlijke keuzes te beargumenteren, is het een interessante bijdrage.

Een aantal creatieve oplossingen: 

  • In Hoorn laat de meldkamer na een melding de dynamische afsluitingen in het centrum automatisch zakken. Vrijwilligers kunnen op die manier via de kortste weg naar de kazerne. 
     
  • In Hoogezand/Slochteren is de indeling van de ploegen veranderd, waardoor men van een 5- naar een 4-ploegensysteem systeem is gegaan. Meer vrijwilligers worden opgepiept, waardoor de wagens sneller bezet zijn en – daardoor – sneller vertrekken. 
     
  • In Olst-Wijhe wordt nauw samengewerkt tussen gemeentelijke en bedrijfsbrandweer. Bij een brandmelding op het terrein van het concern rukt de gemeentelijke brandweer met een lege tankautospuit (alleen de chauffeur) uit van de kazerne. Bij de poort van het bedrijf staan de vijf vrijwilligers al omgekleed te wachten en stappen in. Bij een brand elders in de gemeente worden de leden van de bedrijfsbrandweer naar de gemeentelijke kazerne gereden, om daar in een tankautospuit te stappen.

De notitie is een must voor diegenen die in de eigen gemeente met relatief lange opkomsttijden worden geconfronteerd en manieren zoeken om met een handige aanpak de tijd tussen melding en uitruk tot wenselijke proporties terug te dringen.

25 april 2008
NGB/Wouter Jong

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

Verder lezen?
Download het rapport Operationele prestaties brandweer ‘Opkomsttijden’ (IOOV, 2007) vanaf de website van de IOOV.

 

naar vorige weblog 

 

U bent hier

<div></div>