15/11 Kun je met een camera bellen, dan?!

Op maandag 22 oktober 2007 zorgt een brand voor een onherstelbare schade aan het Armando museum in Amersfoort. Kort na de brand is er discussie over het optreden van de brandweer; van aanrijtijden tot begintijden van de bluswerkzaamheden. Maar niet geheel terecht, zo blijkt op woensdag 14 november tijdens de presentatie van de evaluatie van het optreden van de hulpdiensten.

Hoewel buurtbewoners, getuigen en omstanders rond 13.10 al rook (een enkeling zelfs een vlam) zagen, komt de melding van de brand in de Elleboogkerk pas om 13.26 bij de alarmcentrale binnen. De brandweer is vervolgens binnen de gestelde normtijd van acht minuten ter plaatse is. In het kwartier van constatering tot melding belt geen van de omstanders 112. Dat bij eerder ingrijpen de Elleboogkerk - en daarmee het Armando Museum - (deels) had kunnen worden gered, is slechts achteraf de wrange constatering van de Amersfoortse burgemeester Van Vliet. Volgens de burgemeester is betere voorlichting over het belang van bellen naar 112 wenselijk.

Ik steun burgemeester Van Vliet direct. Wij hebben onze mond vol van 'de zelfredzame burger', maar diezelfde zelfredzame burger blijkt een primeur op YouTube tegenwoordig bijkans belangrijker te vinden dan met 112 te bellen. De telefoon met camerafunctie verwordt tot camera met ingebouwde telefoonfunctie. En de exclusieve kunst van Armando verliest het op alle fronten van de hijgerigheid en expressie op YouTube.

Wat mij betreft mag het voorstel van Van Vliet een breed maatschappelijk vervolg krijgen. Het ‘ik stond er bij en was vooral bezig om een exclusief filmpje te schieten’- principe is een gevaarlijk fenomeen bij incidenten. Bovendien speelt het 'ik dacht dat de ander wel zou bellen'-fenomeen een belangrijke rol. Dit is het zogeheten bystander effect. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat mensen in actie komen afneemt naarmate het aantal aanwezigen toeneemt. Men gaat er voetstoots vanuit dat ‘iemand anders wel zal hebben gebeld'. Gevallen van (zinloos) geweld waarbij omstanders niet ingrepen, herinnert een ieder zich vast nog wel.

Overigens: naast het bystander effect weten mensen ook vaak niet hoe te handelen in nieuwe en vreemde situaties, maar dat is weer een andere discussie.

Terug naar de brand in Amersfoort. Het mag en kan toch niet zo zijn dat we de brand van een museum filmen met de telefoon, maar met dezelfde telefoon "vergeten" te bellen naar 112. Ingaan op het voorstel van de burgemeester betekent simpelweg het uit de kast halen van de campagne Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat (2001). Met een kleine aanpassing kan het de neiging tot afzijdigheid bij incidenten doorbreken. Attendeer mensen erop dat ze alarmnummer 112 bellen alvorens het incident te filmen. Oh, en uiteraard in geval van slachtoffers, deze te helpen. Pas dan, ja pas dan mag je regisseur zijn van je eigen rampenfilm en je klaarmaken voor de fifteen minutes of fame op YouTube.

15 november 2007
NGB/Roy Johannink

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

Verder lezen?
Hieronder een van de eerste YouTube filmpjes van de brand, geschoten met een mobiele telefoon van een omstander.

 

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>