11/11 De pyromaan van 't Zandt

Het anders zo rustige 't Zandt (gemeente Loppersum) wordt sinds enige tijd geteisterd door een pyromaan. De dader is men nog niet op het spoor. De gemeente heeft inmiddels gezorgd voor een permanente politiepost in het dorp. Dat heeft de pyromaan van 't Zandt niet weerhouden van nieuwe brandstichtingen. Sindsdien sloeg de brandstichter nog vier keer toe.

Bewoners zitten met de handen in het haar. Na dertien brandstichtingen wacht men angstig op de volgende brandhaard. Bewoners roepen mede-bewoners op om tips en informatie aan de politie door te geven. Zo hangen in de Hoofdstraat, links en rechts van de plaatselijke Zundapp-dealer, van huis tot huis A4-tjes met de tekst 'Help 't Zandt uit de brand', waarin de lezer wordt opgeroepen om tips door te geven aan de recherche of Meld Misdaad Anoniem.

De angst is het sterkst voelbaar bij de jongste inwoners van het dorp. In het Dagblad van het Noorden vertelt de juf van één van de plaatselijke basisscholen dat zich de laatste weken nog nooit zoveel kinderen hebben verslapen. ”Moeders bellen ’s ochtends geschrokken naar school dat hun kinderen zich verslapen hebben en wat later komen. Wij hebben uiteraard begrip voor de situatie. De kinderen zijn bang, slapen blijkbaar heel slecht. Hier moet snel een einde aan komen.”  Op een middag zagen de jongste groepen van de openbare school vlammen uit een huis aan de overkant van de straat slaan. Een traumatische ervaring, waarvoor de hulp van de GGD werd ingeroepen. ”Een van de kleuters was volslagen in paniek”, vertelt een juf. ”Haar huis stond vlak achter het brandende huis, dus we hebben meteen haar vader en moeder gebeld. Pas toen ze hoorde dat alles goed was, vooral ook met haar pony’s, kwam ze tot bedaren.”

De situatie in 't Zandt geeft aan dat een pyromaan meer is dan een toevallige serie van opeenvolgende branden. Bij een pyromaan lijdt de gemeenschap onder de aanhoudende angst. Het is dan ook te hopen dat de crisis snel ten einde komt en de rust onder jong en oud weer kan terugkeren. Het laatste nieuws dat de brandstichter cruciaal bewijsmateriaal zou hebben achtergelaten, klinkt in dat verband bemoedigend.

11 november 2007
NGB/Wouter Jong

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>