02/08 Brandweer ontstemd over amateurfilmpjes rampen

Vandaag stond in het Algemeen Dagblad te lezen dat de brandweer niet blij is met het nieuwe tv-programma ‘Ik op TV’. Dat wordt vanaf september op regionale zenders uitgezonden. Voor het programma worden mensen opgeroepen om met een mobiele telefoon het nieuws om de hoek te filmen, zoals ongevallen en branden.

Het beeld past in een tendens waarbij iedere Nederlander journalist is. Degene die met de mobiele telefoon in de hand een filmpje schiet van de bijnaramp met de Python in de Efteling is de held van de dag. Fifteen minutes of fame bij Philip Freriks in het Acht Uur Journaal en op Geenstijl.nl vallen hem of haar ten deel.

En is de journalist in spe zichzelf nog niet van bewust van zijn nieuwe rol, dan wordt hij daar wel op geattendeerd. Na de grote brand in Roermond op 17 juli 2007 stond op de NOS-website het volgende te lezen: "Woont u in Roermond en maakt u zich zorgen? Mail ons."

De teneur is duidelijk. De oude les van Ed van Thijn, die bij de Bijlmerramp om vijf minuten voor het hele uur een persconferentie hield zodat het laatste nieuws op het hele uur kon worden meegenomen in het ANP-bulletin, boet anno 2007 aan waarde in. Het nieuws ligt al op straat voordat het BT goed en wel bijeen is gekomen. Van ´brenger van nieuw nieuws´ wordt de burgemeester in crisistijd veeleer degene die ´goed nieuws bevestigt´ en ´geruchten ontkracht´

2 augustus 2007
NGB/Wouter Jong

 

NOS website na brand Roermond

 

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog

U bent hier

<div></div>