22/08 Burgemeester is geen doorsnee burger

Burgemeester J. Asselbergs van Schouwen-Duiveland loopt ernstig gevaar, zegt persofficier R. Rammeloo. En dat terwijl de man die hem bedreigde, achter slot en grendel zit. In Zeeland is het niet eerder voorgekomen dat een confrontatie met een ontevreden burger zo uit de hand liep.

door Ondine van der Vleuten


Sinds donderdag staat er een mobiele politie- unit voor het huis van burgemeester Asselbergs. foto Marijke Folkertsma

Als de bedreiging van burgemeester Asselbergs ter sprake komt, hebben al zijn ambtsgenoten een slot op de mond. "Zeker, ik heb kennis genomen van de problematiek rond collega Asselbergs", zegt J. Gelok van de gemeente Borsele. "De bedreiging zal ernstig genoeg zijn geweest om de maatregelen te rechtvaardigen." Zelf voelt hij zich in het algemeen 'redelijk respectvol' bejegend. Dat de burger mondiger wordt, om het zo te zeggen, merken vooral de gemeentelijke baliemedewerkers. Ten opzichte van de burgemeester is er toch een zekere afstand en dat is goed: "De omgeving moet zich realiseren dat je niet direct een doorsnee burger bent. Amicaal met elkaar omgaan, daar houd ik niet van."Ook C. van Liere van Noord-Beveland is als burgemeester zelden onheus bejegend. Ja, pas was er weer iemand die verhaal kwam halen omdat een dief uiteindelijk niet vervolgd werd. "Dan denkt zo'n man dat ik erover ga en roept: ik neem Moscowitz in de arm! Ach, je hebt wel meer mensen die even wat roepen. Een halve dag later bellen ze op om te zeggen dat het niet zo bedoeld was. Kijk, mensen mogen mij best aanspreken als er fouten gemaakt zijn. Als ik denk dat iets niet helemaal goed afgehandeld is, ben ik bereid zaken op een diplomatieke manier glad te strijken. Maar er is een grens in de manier waarop men mij daarbij benaderen mag: mijn persoonlijke integriteit en die van mijn gezin, daar moeten ze afblijven. Anders doe ik ongetwijfeld aangifte."

Volgende maand maakt de Goese burgemeester D. van der Zaag zijn dertigjarig ambtsjubileum mee. Drie decennia: het moet al heel gek lopen wil je dan geen 'incidenten' hebben meegemaakt. Zoals die keer dat de directeur gemeentewerken een glazen asbak naar zijn hoofd kreeg.

Van der Zaag herinnert zich nog levendig een situatie op zijn eerste post. Het ging om een schuur die zonder bouwvergunning neergezet was en zou worden verwijderd. De eigenaar kwam verhaal halen. "Die man zegt tegen me: 'Van der Zaag, jij gaat tussen zes latjes als je dat bouwwerk van mij durft af te breken.' Dat dreigement moest ik wel serieus nemen, want die man had al een keer of vier geprobeerd een agent omver te rijden. Maar ik ben uiterst koel gebleven. De beste methode. Ik zei: 'U gaat tussen zes latjes, ik ook, maar niet door uw toedoen.'

Waarop die man de deur uitbeent en de deur zo hard dichtknalt dat er een schilderij van de muur viel. De gemeentesecretaris kwam nog aanhollen om te vragen of ik hulp nodig had, maar dat was al te laat natuurlijk."

Dat het dergelijke vormen aanneemt, is een uitzondering, benadrukt de Goese burgemeester. Het allerbelangrijkste, zegt Van der Zaag, is niet te zwichten voor intimidatie. "Als zo iemand ziet dat het effect heeft, gaat hij door. Hier in Goes is ook wel eens iemand binnengestormd van: en ik ga hier niet vandaan voordat jij mij gelijk geeft. Ik heb die persoon gezegd dat het zo niet werkt en hem twee keer gesommeerd de kamer te verlaten. Daarna probeerde ik hem nog zachtjes de goede kant uit te krijgen, met mijn hand aan zijn mouw. Toen hij die hand wegsloeg, was voor mij de maat vol. Ik heb de politie gebeld en aangifte gedaan." In het algemeen merkt Van der Zaag een afgenomen respect voor gezagsdragers.

Misschien is er een verband met de moderne, lossere omgangsvormen, die suggereren dat mensen zich meer kunnen permitteren? "Ik probeer zelf de drempel om benaderd te worden laag te houden en dat merk je wel. Op straat word ik wel aangesproken met 'Hoi, Dick!'. Je merkt wel dat je soms meer als persoon wordt aangesproken dan in je functie van burgemeester. Dat kap ik af. Als iemand mij privé benadert, zeg ik: maandagmorgen, aan het bureau, ben je de eerste. Je moet dat een beetje joviaal oplossen en je niet te veel van dingen aantrekken. Onlangs nog, toen ik weigerde een vergunning af te geven voor een dancefeest in de Zeelandhallen, is mij op het internet van alles toegeworpen: 'We bouwen een feestje bij je in de tuin', doodsbedreigingen zelfs. Ik heb geen aangifte overwogen. Zo'n e-mailtje of bericht op een site is met een druk op een knop verstuurd, dat neem ik lichter op dan een brief waarvoor iemand speciaal een postzegel geplakt heeft en naar de brievenbus is gelopen."

Ook de Middelburgse burgemeester K. Schouwenaar heeft er nu 29 jaar opzitten. "Wat is een bedreiging? Het ligt aan de ernst van wat je in het vooruitzicht wordt gesteld én de kans dat dat ten uitvoer gebracht wordt. In de Randstad hoeft er niks te gebeuren of je krijgt al zoveel ziektes naar je hoofd dat je ze onmogelijk allemaal kan krijgen. Moet je dat serieus nemen? Het is natuurlijk wel zo, er zijn altijd mensen die denken dat ze met geweld hun zin krijgen. Zo heb ik eens te maken gehad met een koffieshophouder die het op mijn vrouw en kinderen gemunt had. Dan ga je te ver, daar heb ik natuurlijk wel aangifte van gedaan. Die man is veroordeeld."

Bedreigingen zijn in zekere zin een beroepsrisico, vindt Schouwenaar. Hoge bomen vangen veel wind en overal waar overheid en burger elkaar ontmoeten, is er kans op conflicterende belangen en frustraties. Ergens is er een botsing met een ambtenaar, de burger kan zijn ei niet kwijt en dan stapt hij naar loket 7, zoals de Hulster burgemeester J.F. Mulder het omschrijft. "Dat moet je voorkomen, dat mensen denken dat je als burgemeester alles even oplost wat er in de ambtelijke organisatie misgaat. Je kunt wel een bemiddelende rol spelen, maar alleen als er nieuwe aspecten zijn die daartoe aanleiding geven en je moet nooit je eigen organisatie afvallen."

Als er 'lelijke woorden' vallen, grijpt Mulder in. "Ik heb wel eens iemand de toegang ontzegd. Dat doe ik al snel. Ik heb er best begrip voor dat mensen soms boos zijn, maar je moet niet toegeven aan intimidatie. Voorkomen dat je op een hellend vlak terechtkomt, dat is belangrijk."

Bron: Provinciaal Zeeuwse Courant

 
Verder lezen?

Een link naar een reportage op Omroep Zeeland
 
Zie ook de weblog over de gijzeling op het stadhuis in Almelo

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog

U bent hier

<div></div>