11/09 Toespraken tijdens grote crises

Op 11 september gaan de gedachten niet alleen terug naar de onbeschrijflijke gebeurtenissen in New York en Washington, maar ook naar de reactie van President Bush op de crisis die zich voltrok.

Ronald Reagan werd wel The Great Communicator genoemd. Zijn toespraak tot het Amerikaanse volk na de ontploffing van de Space Shuttle Challenger, duikt steevast op in de top 10-speeches van de 20e eeuw. De speech die George Bush op de avond van 11 september heeft gehouden, wordt algemeen niet gezien als een topper. De familie Bush staat alleen met een toespraak van moeder Barbara Bush in de top-50 van beste speeches. Hij staat niet alleen in de schaduw van zijn voorganger Reagan, maar moet het op het toesprakenvlak doorgaans ook afleggen tegen de alom geprezen Tony Blair.

Ook wordt burgemeester Ken Livingstone geprezen, die de aanslagen in Londen op feilloze wijze wist te duiden. In zijn statement sprak hij de terroristen direct aan met woorden "You will fail", woorden die vervolgens door het publiek werden omarmd. In de weken na de aanslagen doken overal posters op met die tekst, om de Londenaren een hart onder de riem te steken.

 

Ter vergelijking zijn hieronder de speeches opgenomen van George Bush (na 9-11) en Tony Blair (na de aanslagen in Londen). Uit de intonatie, articulatie en woordkeuze valt af te leiden dat speechen tijdens dergelijke grote, schokkende gebeurtenissen voorwaar een vak apart is. Een goede speech is daarbij een mix van het delen van het gevoel en het geven van een doorkijk naar de politieke consequenties en maatregelen die getroffen worden om de crisis te beteugelen. Dat was ook precies waarom Reagans speech in goede aarde viel, omdat hij niet alleen de ruimte nam om de emoties met jong en oud te delen, maar ook daadkrachtig aangaf dat het ongeval in alle openheid zou worden onderzocht en het ruimtevaartprogramma hoe dan ook door zou gaan.

Het NGB is voornemens om in het opleidingsprogramma 2008 aandacht te schenken aan het speechen tijdens herdenkingen en schokkende gebeurtenissen. Opdat de burgemeester als boegbeeld iets van Blair's flair kan meenemen in de uitoefening van het burgemeestersvak.

11 september 2007
NGB/Wouter Jong


Verder lezen?

  • De website met de beste speeches van de 20e eeuw is te vinden op American Rethoric
  • De Address to the Nation (speech op avond van 11 september 2001) door president Bush
  • Reactie van Tony Blair op de aanslagen in Londen
  • Toespraak van Ronald Reagan na de ontploffing van de Space Shuttle Challenger

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog

U bent hier

<div></div>