14/09 Oefening Voyager

Op woensdag 3 oktober 2007 is er een grote crisisoefening in en rond de Rotterdamse haven. Tijdens de oefening wordt gespeeld dat er daar een ongeval plaatsvindt waarbij veel slachtoffers betrokken zijn. Tegelijkertijd kent de oefening een element van terrorismedreiging. De regering in Den Haag en het autoriteiten in Rotterdam moeten beslissingen nemen over de aanpak van deze crisis. Politie, brandweer en ambulancediensten en verschillende andere overheidsdiensten moeten in actie komen.

Een deel van BZK dat is voorbereid op crises maar geen rol speelt bij crises à la Voyager is het bunkercomplex van 2 verdiepingen onder het ministerie van BZK. Het uit 1975 daterende bunkercomplex is met recht een bunker: de muren zijn 1 meter dik en het betonnen plafond heeft een dikte van zelfs 2 meter. De sobere ruimten worden nooit gebruikt en zijn uitsluitend bestemd voor extreme nood- en oorlogssituaties.

Bunkerpictures.nl: Slaapkamer van de minister-president in het bunkercomplex onder BZK

De reguliere crises worden afgehandeld vanaf de 15e verdieping van BZK, waar het Nationaal CrisisCentrum (NCC), Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie (ERC) en de ruimten voor het Ministeriële Beleidsteam zijn gevestigd. Dat is een hightech omgeving waar menig gemeenthuis jaloers op kan zijn. Dit in tegenstelling tot de sobere slaapkamers in de bunker, waar onze regering in tijden van nood de nacht moet doorbrengen.


14 september 2007
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog

 

U bent hier

<div></div>