25/09 Risicobewustzijn

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Het is de reden dat Stichting Consument en Veiligheid indertijd de beelden gebruikte van de Bradford City Fire Disaster om consumenten te attenderen op de snelheid waarmee brand om zich heengrijpt. Menig voetbalsupporter zal zich zaterdag 11 mei 1985 nog herinneren. Wat een mooie voetbalmiddag moest worden voor de kampioen van de derde divisie eindigde in een nachtmerrie.

Een weggegooide smeulende sigaret valt onder de 77 jaar oude, houten tribune op een berg afval. In korte tijd vat het afval vlam. De politie start direct met het evacueren van het vak. Maar helaas verspreidt de brand zich razendsnel met desastreuze gevolgen. De houten constructie van de tribune zorgt in enkele minuten tijd voor een inferno. Uiteindelijk vinden 56 mensen de dood en raken enkele honderden gewond.

Het grootste deel van slachtoffers valt vanwege een gebrek aan denken in risico's bij bestuurders en bij supporters. Zo was Bradford al eens gewaarschuwd voor de berg afval, maar vanwege geldgebrek lag het er nog. Wel zou het houten dak - ironisch genoeg - twee dagen later worden vervangen door een stalen dak. Veel supporters hadden in eerste instantie niet het idee dat het bedreigend voor ze zou zijn, zodat ze bleven staan in het vak ("de rook was immers nog aan de andere kant"). De omroepinstallatie werkte niet, waardoor aansporen om te vluchten onmogelijk was. De nooduitgangen waren gesloten om te voorkomen dat toeschouwers zonder kaartje naar binnen kwamen.

Mocht het risicobesef rond brandveiligheid weer wat naar de achtergrond zijn geraakt, dan creëert dit filmpje mogelijk weer de nodige bewustwording.

25 september 2007
NGB/Roy Johannink

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog

 

U bent hier

<div></div>