Bij noodverordening tellen advies politie en bekendmakingeis zwaar

Voorafgaand aan het duel Heracles-PSV op 13 augustus vorig jaar, zijn vijftien PSV-supporters ten onrechte opgepakt. Dit omdat de noodverordening die burgemeester Knip daarvoor gebruikte, niet goed bekend is gemaakt en daardoor nooit van kracht is geweest. Dit bepaalde de hoogste bestuursrechter van de Raad van State op woensdag 9 augustus. Burgemeester Knip is toch tevreden met de uitspraak omdat hij zelf mag beoordelen of een bepaalde acute noodsituatie om een noodverordening vraagt. Dat betekent dat dit instrument ook in de toekomst kan worden ingezet.
In de uitspraak over het hoger beroep tegen de rechtbank van Almelo stelt de Raad van State dat de uitoefening van noodbevoegdheden een snel en dynamisch proces is en dat de burgemeester snel maatregelen moet kunnen treffen. De burgemeester hoeft dan ook niet de acht dagen bekendmakingtermijn te hanteren. Daarbij mag en moet de burgemeester afgaan op het oordeel en de deskundigheid van de politie.

Gegronde vrees

De Raad van State stelt dat er sprake was van een gegronde vrees voor ernstige wanordelijkheden tussen voetbalsupporters in de binnenstad van Almelo op zaterdag 13 augustus 2005. Omdat de noodverordening niet correct bekend is gemaakt, oordeelt de Raad van State dat de noodverordening niet aan de bekendmakingeis voldeed en daarmee niet in werking is getreden. De Raad van State heeft ook bepaald dat de burgemeester over de beoordelingsvrijheid beschikt om zelf te beoordelen of een bepaalde acute noodsituatie om een noodverordening vraagt. Dat betekent dat dit instrument ook in de toekomst kan worden ingezet.

Tevreden

Burgemeester Knip is tevreden met de uitspraak vanwege de principiƫle punten van de uitspraak en zal voor het overige in het vervolg een noodverordening beter bekend (laten) maken. Bijvoorbeeld via een vooraankondiging en/of via internet, megafoon of radio.

Gebruik noodverordening

Tijdens de zitting had de advocaat van de gemeente al aangegeven dat het ging om de principiƫle vraag of de burgemeester het advies van de politie kan opvolgen en hoe het gebruik van de noodverordening zich verhoudt tot een acute situatie. "Daarover is nu meer duidelijkheid gekomen. De uitspraak betekent dat het instrument van noodverordening en bestuurlijke ophouding ook in de toekomst kan worden toegepast. En dat is, ook volgens de advocaat van de gemeente, 'pure winst'; ook voor andere burgemeesters met een betaald voetbalclub in hun gemeente."

De PSV-supporters kunnen definitief een schadevergoeding van 95 euro tegemoet zien.

Bron - Gemeente Almelo

U bent hier

<div></div>