Incidentevaluatie stroomstoring Haaksbergen

Op vrijdag 25 november 2005 is het slecht weer. Hevige sneeuwval in het oosten en zuiden van Nederland en een stormachtige wind in het westen zorgen de gehele dag (en een deel van de nacht) voor chaos op de Nederlandse wegen. Vrijdagavond is één van de drukste avondspitsen aller tijden met meer dan 800 km file. Gesproken wordt over een ‘verkeersinfarct’. Sommige mensen staan meer dan 12 uur in de file. Ook het onderliggend wegennet was verstopt. De laatste files zijn zaterdag 26 november om half zes ’s ochtends pas opgelost.

In Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel ontstaat die vrijdag een groot aantal stroomstoringen. De stroomstoring met de grootste impact is in Haaksbergen waar uiteindelijk ongeveer 25.000 inwoners gemiddeld 30 uur tot maximaal 61 uur zonder stroom zitten.

De gemeente Haaksbergen heeft een evaluatieonderzoek op laten stellen naar aanleiding van de stroomstoring. De belangrijkste lessen en aanbevelingen uit deze evaluatie zijn:

 • Werk de planvorming voor Uitval Nutsvoorzieningen uit, prepareer op een stroom-, gas- en/of waterstoringen en leg contact met de nutspartijen om af te stemmen wie en met welke zeggenschap in het beleidsteam deelneemt
   
 • Bespreek met de regionale rampenzender welke functie zij vervullen als Calamiteitenzender en wanneer zij deze status verkrijgen
   
 • Neem een format ‘mediarapportage’ op in het draaiboek voorlichting, opdat informatie uit de media op een gestructureerde wijze wordt gedeeld met de organisatie
   
 • Benut vroegtijdig voorlichters uit naburige gemeenten
   
 • Neem ook systeembeheerders op in de (regionale) piketregelingen, vanwege de belangrijke functie die het computernetwerk vervult ten tijde van crises (maken prints, e-mails e.d.)

Verder lezen?
Download het evaluatierapport (PDF, 361 Kb) dat is opgesteld in opdracht van de gemeente Haaksbergen.

Overige incidentevaluaties
Het NGB heeft meer incidentevaluaties geanalyseerd op de voor burgemeesters relevante, bestuurlijke punten. Het overzicht van deze evaluaties vindt u hier.

 

Bewerking: NGB/Wouter Jong
 

U bent hier

<div></div>