Incidentevaluatie sirenenetwerk Helmond

Naar aanleiding van een grote brand op 15 april 2007 in Helmond zijn drie sirenes afgegaan. De bevolking heeft daar nauwelijks op gereageerd. De gemeente heeft onderzocht waarom mensen niet reageerden en wat aanbevelingen zijn voor toekomstige situaties.

De belangrijkste constateringen uit het evaluatierapport van de gemeente Helmond zijn:

 • De helft van de mensen dacht niet direct aan een ernstige situatie toen zij de sirenes hoorden. Zij dachten onder meer wat voor geluid is dit, is het maandag, storing aan de sirenes.
   
 • In het algemeen is men niet bang geweest. De persoonlijke inschatting van de ernst van de situatie speelt een rol bij de reactie. Factoren zoals de afwezigheid van rook en stank beïnvloedden de reactie.
   
 • Overwogen moet worden om in toekomstige situaties de sirenes vaker en langer te laten alarmeren. Een eenmalige alarmering van anderhalve minuut zorgt ervoor dat bewoners gaan twijfelen en mogelijk denken dat de alarmering na anderhalve minuut weer is ingetrokken.
   
 • Zo’n vier van de vijf mensen die de sirene hebben gehoord, hebben gehandeld volgens de instructies ga naar binnen, sluit deuren en ramen, zet radio/TV aan.
   
 • 18% van de mensen die de sirene wel hebben gehoord, is doorgegaan met waar men mee bezig was. 60-plussers zijn relatief vaker doorgegaan met hun activiteiten.

Belangrijkste aanbevelingen:

 • De informatievoorziening (en het ontbreken van goede informatie) speelt een rol bij hoe
  men de ernst van de situatie inschat. De alarmering moet worden ondersteund door alarmering via andere kanalen (kabelkrant, geluidswagens, teletekst e.d.)
   
 • Overweeg om het sirenealarm met intervallen te herhalen.
   
 • Markeer duidelijk het einde van de periode waarin de waarschuwing voor de dreiging geldt, dient duidelijk, bijvoorbeeld door dit ook te melden op de regionale zender, teletekst en andere media.

Verder lezen?
Download het evaluatierapport (PDF-formaat 2.2 Mb)

Overige incidentevaluaties
Het NGB heeft meer incidentevaluaties geanalyseerd op de voor burgemeesters relevante, bestuurlijke punten. Het overzicht van deze evaluaties vindt u hier.


Bewerking: NGB/Wouter Jong

U bent hier

<div></div>