Incidentevaluaties

In onderstaand overzicht zijn recente en minder recente evaluaties van crises en incidenten op chronologie bijeen gebracht. Per incident zijn op de belangrijkste generieke aanbevelingen voor burgemeesters samengevat. Bovendien zijn van elk van de onderzochte incidenten de evaluatierapporten te downloaden.

Daarnaast publiceert het Lectoraat Crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid ook met regelmaat terugblikken op grote en kleine crises. Deze zijn terug te vinden via de site van het IFV (hier).

 

Een overzicht:

Containers van MSC Zoë
In januari 2019 sloegen een fors aantal containers overboord op de Noordzee. De Waddeneilanden werden overspoeld met de inhoud van de containers. In opdracht van de drie noordelijke regio's heeft het IFV deze crisissituatie onderzocht. Deze evaluatie is hier terug te vinden.

Fort Oranje
In de zomer van 2017 vond op 'camping' Fort Oranje een grote ontruiming plaats. Van deze ontruiming is door het IFV een evaluatie gemaakt, die hier is terug te vinden.

Venlo Stormt
Het IFV heeft een evaluatie gedaan naar aanleiding van een dodelijk ongeval bij bij de ‘obstacle run’ VenloStormt. Dit incident vond op zaterdag 10 juni 2017 plaats. De evaluatie is hier terug te lezen.

Floating Party in Warmond
Op 23 augustus 2015 vindt in Warmond een Floating Party plaats. Het is een illegaal feest dat plaatsvindt op het water en waarvoor via Facebook een oroep is gedaan. Het verslag dat de burgemeester erover in de gemeenteraad deed, alsmede het noodbevel, zijn hier terug te lezen.

Gijzeling NOS-studio
Op 29 januari 2015 betreedt Tarik Z. met een nepwapen de studio van NOS. Hij eist zendtijd. Over deze situatie zijn twee rapporten verschenen. Een rapport in opdracht van de Veiligheidsregio vindt u hier (door Crisislab). Een rapport in opdracht van NOS en NPO vindt u hier (door COT Instituut voor Veiligheid- en Crisismanagement).

Monstertruck in Haaksbergen
Op 28 september 2014 rijdt tijdens een optreden in Haaksbergen een monstertruck het publiek in. Drie mensen komen om het leven. De evaluatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid vindt u hier.

MH17 ramp
Op 17 juli 2014 stort vlucht MH17 van Malaysian Airlines neer in de Oekraïene. Aan boord waren 298 mensen, 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit. Naast een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft ook het WODC een onderzoek gedaan. Het WODC richtte zich primair op de crisisstructuur die bij de ramp is gehanteerd. Dat rapport is hier te vinden.

Mosterdgas in Ede
Op 17 oktober 2013 treffen de brandweer en de politie in een appartement en in de daarbij behorende kelderbox van een appartementencomplex in de gemeente Ede een hoeveelheid chemische stoffen aan, waaronder het zeer gevaarlijke mosterdgas. De stoffen blijken daar te zijn opgeslagen door een van de bewoners, die ruim een week daarvoor was overleden. De evaluatie van de Inspectie Veiligheid en Justitie vindt u hier.

Facebookrellen in Haren
Op 21 september 2012 ontstaan rellen in Haren, nadat een meisje voor haar zestiende verjaardag een uitnodiging op Facebook heeft geplaatst. De uitnodiging gaat een eigen leven leiden op internet, waarna er duizenden jongeren naar Haren komen. De rellen zijn onderzocht door een commissie onder leiding van Job Cohen. De evaluaties vindt u hier

Noodweer op Dicky Woodstock festival
Op 4 augustus 2012 raast een noodweer over het Dicky Woodstockfestival in Steenwijkerland. De tent stort daarbij in. Er vallen gelukkig geen doden bij het incident, maar de schrik zit er goed in. In april 2013 presenteert de gemeente Steenwijkerland drie evaluaties naar het incident. Deze evaluaties vindt u hier.

Asbest in Utrecht
In juli 2012 worden woningen ontruimt na de vondst van asbest. In opdracht van de gemeente Utrecht is er een onderzoek uitgevoerd naar de communicatie en aanpak van deze casus. Deze evaluatie is hier te vinden.

Paasvuur Espelo
Op 8 april 2012 vond het grootste paasvuur ter wereld plaats in Espelo. Bij het Paasvuur raakte een cameraman gewond door een losgeschoten kabel. De Veiligheidsregio Twente deed een evaluatie. Deze evaluatie is hier te vinden.

Hoogwater Groningen
Begin januari 2012 bedreigden hoogwatersituaties de Groninger Tolberterpettenpolder en het gebied rond Woltersum. De Veiligheidsregio heeft hier een evaluatie over gemaakt. Klik hier voor de evaluatie.

Verzakking winkelcentrum 't Loon
In december 2011 ontstaat een grote verzakking in winkelcentrum 't Loon in Heerlen. Bewoners worden geevacueerd en een crisisorganisatie wordt opgestart. Lees hier de evaluatie van de crisisorganisatie.

Schietincident Alphen aan den Rijn
Op 9 april 2011 schoot Tristan van der V. zes mensen dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Onder meer de Politieacademie en IOOV hebben een evaluatie gedaan. Klik hier voor de evaluatie over de bestuurlijke lessen (door Politieacademie) en klik hier voor het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en het onderzoek naar de nafase van het schietincident.

Brand ChemiePack in Moerdijk
Op 5 januari 2011 werd het bedrijf Chemie-Pack getroffen door een grote brand. Hier is een reconstructiefilm van de brand te bekijken. Klik hier.

Brand Strabrechtse Heide
Naar aanleiding van Kamervragen en van een verzoek van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid het functioneren van de rampenbestrijdings- en crisisbeheersingsorganisatie van deze veiligheidsregio tijdens de brand op de Strabrechtse Heide in juli 2010 onderzocht. Lees hier de evaluatie.

Evaluatie Q-Koorts
Op maandag 22 november 2010 presenteerde de evaluatiecommissie Q-koorts onder leiding van prof. dr ir Gert van Dijk haar bevindingen over de Q-koorts epidemie in de vorm van een rapport. Lees hier de evaluatie "Van verwerping tot verheffing"

Gezinsdrama Groot-Ammes
Op 7 april 2010 werd de kern Groot-Ammers (gemeente Liesveld) opgeschrikt door een familiedrama. Een vader schoot zijn zoon dood en vervolgens zichzelf. De gemeente heeft na afloop de belangrijkste lessen op een rij gezet, met het doel om collega-burgemeesters van deze situatie te laten leren. Lees hier de gemeentelijke evaluatie.

Strandrellen Hoek van Holland
Op 22 augustus 2009 loopt het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland volledig uit de hand. Het COT deed onderzoek naar de vergunningverlening, de voorbereiding van de politie vooraf en de incidentbestrijding zelf. Lees de evaluatie.

Zedenzaak Den Bosch
Op maandag 8 juni 2009 wordt Benno L. aangehouden op verdenking van ontucht met meerdere kinderen. De verdachte is als zwemleraar werkzaam in verschillende zwembaden in 's-Hertogenbosch en omliggende gemeenten. In de dagen na de aanhouding lijkt de omvang van de zedenzaak zeer groot te zijn. Lees de evaluatie.

Koninginnedag Apeldoorn
Er zijn drie onderzoeken uitgevoerd naar aanleiding van de gebeurtenissen op Koninginnedag 2009. Een strafrechtelijk onderzoek door de Nationale Recherche, en Feitenonderzoek van de Inspectie openbare orde en veiligheid (IOOV) en een Onderzoek beveiliging koninklijke familie door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Lees verder voor het rapport van de Inspectie.

Crash Turkish Airlines
Op 25 februari 2009 stortte nabij de Polderbaan op Schiphol een toestel van Turkish Airlines neer. De gemeente Haarlemmermeer verzocht de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid een evaluatie uit te voeren naar de crisisbeheersing van het ongeval. Klik door voor de evaluatie van de IOOV.

Jack de Prikker
In de winter en het voorjaar van 2009 werd Lelystad opgeschrikt door ‘Jack de Prikker’. Een man, die lange tijd spoorloos bleef, stak willekeurig mensen neer. Van de vier keer dat ‘Jack de Prikker’ toesloeg trof hij eenmaal iemand dodelijk. Het NGB sprak met Margreet Horselenberg over een bizarre opsporingszaak die gemeente en politie lange tijd in zijn greep hield. De DSP Groep heeft in opdracht van Politie en Wetenschap een evaluatie geschreven, die echter niet als PDF beschikbaar is omdat Politie en Wetenschap het rapport Balanceren tussen alert maken en onrust voorkomen; publiekscommunicatie over seriële schokkende incidenten enkel tegen betaling aanbiedt, hetgeen wij betreuren.

Dreiging scholen in Weesp
Op 9 februari 2009 komen bij de politie twee dreigingen binnen ten aanzien van scholen in Weesp. Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement deed onderzoek naar de manier waarop de gemeente Weesp en de politie met de dreigingen zijn omgegaan. Klik door voor de evaluatie en een interview met burgemeester Horseling over deze casus.

Ontploffing bunker in Bilthoven
Op 7 juli 2008 ging het mis bij het verwijderen van een bunker in Bilthoven. Bij een ontploffing van de bunker kwam een deel van de brokstukken neer in de nabijgelegen woonwijk. Klik door voor de evaluatie die het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement deed naar de manier waarop de gemeente De Bilt de situatie heeft afgehandeld.

Brand TU Delft
Op 13 mei 2008 ontstond brand in de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft. Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement deed onderzoek naar het crisismanagement rond de brand. Klik door voor de evaluatie.

Brand Yde de Punt
Op 9 mei 2008 kwamen drie brandweermannen om bij een brand in een loods in De Punt. Een commissie onder leiding van hoogleraar Helsloot deed onderzoek. Klik door voor de evaluatie. Later volgde ook een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Brand Euroborg-stadion
Het Auditteam Voetbalvandalisme heeft de brand onderzocht die op 13 april 2008 ontstond in het Euroborgstadion, voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen-Ajax. De club wordt in het rapport eenzijdig verantwoordelijk gehouden voor het uit de hand lopen van een sfeeractie met 15.000 wc-rollen. Lees hier het van het Auditteam Voetbalvandalisme en een weblog van het NGB over dit rapport.

Asbestbrand Vroomshoop
In de nacht van zaterdag 12 januari 2008 op zondag 13 januari 2008 breekt er een grote brand uit bij het bedrijf Auba Kunststof Recycling in Vroomshoop, gemeente Twenterand. De brand slaat over naar een naastgelegen voormalige tennishal. Bij de brand in deze hal komt een grote hoeveelheid asbest vrij die zich verspreidt over een deel van Vroomshoop. Klik door voor de evaluatie van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Stroomstoring Bommelerwaard
In december 2007 werd de Bommelerwaard getroffen door een stroomstoring die dagenlang aanhield. Het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) onderzocht de manier waarop de getroffen gemeenten in regionaal verband de crisis te lijf gingen. Klik door voor de evaluatie van de stroomstoring en de weblog van het NGB over het NIFV-onderzoek.

Zinloos geweld in Lottum
Een 17-jarige jongen uit het Noord-Limburgse Lottum is op 12 november 2007 overleden na een vechtpartij. De mishandeling gebeurde op de Markt in Lottum. Op de Markt was de traditionele paardenmarkt. De markt was tijdens het fatale incident vol feestvierende mensen. Direct na de dodelijke mishandeling werd het feest op de Markt afgeblazen. Klik door voor het evaluatierapport dat in opdracht van de burgemeester is uitgevoerd.

Crisis dierenwinkel Hoogeveen
Op 5 november 2007 wordt Annen Animal Centre in Hoogeveen getroffen door een crisis. Bij het incident raakten 23 mensen onwel. Ze werden na ontsmetting tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen. De oorzaak van het 'mysterie van Hoogeveen is nog steeds niet duidelijk. Kijk hier voor de evaluatie van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Uitval drinkwatervoorziening in Noord-Holland Noord
Maandagavond 17 september 2007 valt in een groot deel van Noord-Holland de drinkwatervoorziening uit. Talloze partijen in de regio Noord-Holland Noord waren betrokken om het incident in goede banen te leiden: hulpverleningsdiensten, waterbedrijf PWN, provincie, gemeenten, ERC, ministerie van VROM en RTV Noord-Holland. Klik door voor een overzicht van de punten die in de evaluatie van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement naar voren kwamen.

Gaslek buisleidingenstraat Heinenoord
Op vrijdag 12 oktober 2007 vond een incident plaats bij de buisleidingenstraat in Heinenoord. De buisleidingenstraat is een netwerk van buisleidingen dat van Rotterdam via Moerdijk naar de Antwerpse haven loopt. Nadat aanvankelijk een buitenbrand was gemeld, ontstond na enige tijd het vermoeden van een gaslek waarbij mogelijk gevaarlijke stoffen konden vrijkomen. Uiteindelijk is uit voorzorg besloten om in het dorp Heinenoord de sirene af te laten gaan en de bevolking aan te raden binnen te blijven. Klik door voor de evaluatie van het incident.

Brand Armando Museum Amersfoort
Op 22 oktober 2007 werd de Elleboogkerk in Amersfoort, waarin het Armando Museum was gevestigd, verwoest door een zeer grote brand. Mede naar aanleiding van signalen uit de stad is besloten een extern, onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de eerste fase van de brand. Op woensdag 14 november 2007 is het onderzoek ‘Museumbrand Amersfoort, evaluatie van het optreden van de hulpdiensten tijdens de brand in de Amersfoortse Elleboogkerk op 22 oktober 2007’ gepresenteerd. B&A Groep heeft het onderzoek uitgevoerd. Klik door voor de incidentevaluatie.

Ongeval J-SAR op Noordzee bij Den Helder
Dinsdag 21 november 2006 maakte een J-SAR helikopter een noodlanding op de Noordzee. Tijdens de reddingsactie werden zowel op het water als op het land door diverse partijen activiteiten in gang gezet. De gemeente Den Helder en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord besloten direct na dit incident tot een evaluatie van de crisisbeheersing door het onafhankelijke COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Klik door voor de incidentevaluatie.

E-coli bacterie in drinkwater Noord-Holland
Op 15 mei 2007 treft een medewerker van Het Waterlaboratorium in een monster van 0,3 liter één E. colibacterie aan. Het monster is genomen van uitgaand drinkwater van distributiepompstation Hoofddorp. De drinkwaternorm is dat er geen E. coli aantoonbaar mag zijn in 0,1 liter water. In totaal moeten 300.000 klanten worden gewaarschuwd. Waterleidingbedrijf PWN heeft een eigen evaluatie opgesteld, waarin ook wordt ingegaan op de samenwerking met gemeenten en veiligheidsregio's.

Witte stof Spijkenisse
In de nacht van dinsdag 3 april op woensdag 4 april 2007 vindt bij een vestiging van Shell in het Rotterdamse Botlekgebied een stroomstoring plaats. Daardoor raakt een installatie buiten bedrijf. Bij het weer opstarten ervan komt een hoeveelheid witte stof, Catalyst genoemd, vrij. De stof komt neer in het noordelijk deel van Spijkenisse. De gemeente, in onwetendheid van de aard van de stof, start de crisisprocedures op. Klik door voor de incidentevaluatie, die is opgesteld door de gemeente Spijkenisse.

Sirenenetwerk Helmond
Het afgaan van een drietal sirenes naar aanleiding van een grote brand bij de metaalverwerkingsfabriek Kabelrecycling van Hout aan de Korte Beemd op 15 april 2007 in Helmond heeft geleid tot de nodige discussie over hoe de inwoners hebben gereageerd op de sirenes. Klik door voor de gemeentelijke incidentevaluatie van het sirenealarm in Helmond en een uitgebreidere evaluatie door de regio.

Scheepsbrand Velsen
Op 30 januari 2007 ontstaat brand op het schip Willem van der Zwan, dat ligt afgemeerd in de haven van Velsen. De brand blijkt hevig en moeilijk te bedwingen. De gemeente Velsen heeft de crisisbeheersing rond de scheepsbrand Willem van der Zwan laten onderzoeken. Klik door voor de evaluatie en een overzicht van de belangrijkste lessen.

Rellen Oranjefeesten Pijnacker
Op zaterdag 6 mei 2006 vindt in Pijnacker een grote feestavond plaatsgevonden. Kort na beëindiging van het feest (tussen 00.30 en 00.45 uur) heeft de politie moeten optreden en is een parate eenheid ingeschakeld om bezoekers af te voeren in één richting. Dit gaat gepaard met stevige schermutselingen en het uitdelen van rake klappen. Klik door voor de evaluatie en het overzicht van de belangrijkste lessen uit het rapport.

Stroomstoring Haaksbergen
Op 25 november 2005 wordt Haaksbergen en omgeving getroffen door een langdurige stroomstoring. De gemeente Haaksbergen heeft een eigen evaluatieonderzoek uitgebracht. Klik door voor de evaluatie en de belangrijkste lessen die in het rapport worden getrokken.

Cellenbrand Schiphol-Oost
De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, heeft zijn onderzoek naar de brand die in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 woedde in het Detentie- en Uitzendcentrum Schiphol-Oost afgerond met een rapport dat op 21 september 2006 is gepubliceerd.

Stranding Fowairet op Westerschelde
Op dinsdagochtend 20 september 2005 strandt omstreeks 05.15 uur een containerschip op de Westerschelde. Het betreft de Fowairet, een containerschip varende onder de vlag van Qatar. Klik hier voor de belangrijkste lessen die in het rapport dat in opdracht van de gemeente Hulst is opgesteld worden getrokken.

Ingestorte steiger Amercentrale
Het is 28 september 2003 wanneer in de Amercentrale in Geertruidenberg een 65-meter hoge steiger instort. Acht mensen komen tussen het ingestorte steigermateriaal terecht. De dagen die volgen staan in het teken van het bevrijden van de slachtoffers en zorg voor de collega’s en verwanten. Klik door voor de belangrijkste lessen uit het evaluatierapport dat is uitgebracht door de gemeente Geertruidenberg.

Dijkverschuiving Wilnis
Op 25 augustus 2003 verschoof een deel van de veendijk in Wilnis. Klik door voor een overzicht van de belangrijkste lessen uit het evaluatierapport, dat in opdracht van de gemeente De Ronde Venen, het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi & Vecht en de provincie Utrecht is opgesteld.

Moskeebrand in Helden
Helden (Limburg), zaterdag 13 november 2004. Om 5.45 uur wordt brand ontdekt in de moskee van de dorpskern Panningen. De brand is gesticht in de nasleep van de moord op Theo van Gogh, ruim een week eerder. Klik door voor het evaluatierapport en de belangrijkste aandachtspunten die daarin naar voren komen.

Ketelwagenincident Amersfoort
Op 20 augustus 2002 was sprake van een lekkende ketelwagen op het spoorwegemplacement van Amersfoort. Klik door voor de belangrijkste aanbevelingen uit het evaluatierapport dat in opdracht van de gemeente Amersfoort is opgesteld.

 

U bent hier

<div></div>