Piet IJssels (Zinloos geweld 10-1-1999)

Samenvatting
Piet IJssels vertelt als burgemeester van Gorinchem over de nasleep van een fatale schietpartij in bar Bacchus in januari 1999. Het was een kenmerkend voorbeeld van zinloos geweld. IJssels blikt terug op het incident, de nasleep en de stille tocht waar 25.000 mensen hun afschuw over het gebeurde laten blijken.

Specifieke lessen
Een aantal specifieke lessen dat in dit interview aan bod komt:

  • Tracht na een emotionele schok, zoals rond zinloos geweld, zo snel mogelijk de betrokkenen bijeen te brengen voor een moment waarop men samen de emoties kan verwerken
  • Laat alleen iemand die je goed kent een speech schrijven voor een herdenkingsbijeenkomst, om te voorkomen dat het taalgebruik niet past bij je eigen stijl
  • Laat na een grote herdenkingsbijeenkomst of stille tocht de café's en restaurants open. Mensen willen na een dergelijke tocht met elkaar ergens kunnen napraten.
  • Als vuistregel geldt dat toespraken van elk van de sprekers tijdens massale herdenkingsbijeenkomsten of stille tochten maximaal 3 minuten mogen duren, omdat men anders de aandacht begint te verliezen.

Interview
Het complete interview met burgemeester IJssels kunt u hier als pdf-document downloaden.

Het interview is ook verschenen in de bundel 'Als het dan toch gebeurt, bestuurlijke ervaringen met crises' door Wouter Jong en Roy Johannink, Enschede, Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing (2007). Deze bundel (ISBN: 90-78228-02-8) is te bestellen à € 19,90 excl. verzendkosten via info@burgemeesters.nl.

U bent hier

<div></div>