Frans Buijserd (Oudejaarsrellen Veen 31-12-2003)

Samenvatting
Frans Buijserd is burgemeester van Aalburg en gaat in op de praktijk van het 'stoken'. In deze traditie worden rond de oudejaarsviering auto's in brand gestoken op een kruising in het dorp Veen. Buijserd beschrijft hoe hij de onveilige situatie van het stoken tracht te beteugelen.

Specifieke lessen
Een aantal specifieke lessen dat in dit interview naar voren komt:

  • Wees je ervan bewust dat reformatorische gemeenschappen zich kenmerken door sterke sociale structuren en primair een anti-overheidshouding hebben
  • Na openbare orde problemen kun je ervoor kiezen om de rommel niet direct op te ruimen en daarmee een statement te maken dat dit niet wordt geduld. Opruimen van de rommel kan ertoe leiden dat men denkt dat het wel is meegevallen
  • Het beteugelen van uit de hand gelopen tradities is een weg van kleine stappen. Besef dat het tijd kost om oude tradities aan te passen.

Interview
Het complete interview met burgemeester Buijserd kunt u hier als pdf-document downloaden.

Het interview is ook verschenen in de bundel 'Als het dan toch gebeurt, bestuurlijke ervaringen met crises' door Wouter Jong en Roy Johannink, Enschede, Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing (2007). Deze bundel (ISBN: 90-78228-02-8) is te bestellen à € 19,90 excl. verzendkosten via info@burgemeesters.nl.

Overige interviews
Meer interviews met burgemeesters en oud-burgemeesters zijn terug te vinden in dit overzicht.

U bent hier

<div></div>