Winschoten start proef tegen radicalisering extreem-rechtse jongeren

De gemeente Winschoten probeert jongeren die dreigen af te glijden in het extreem-rechtse circuit te deradicaliseren. Het gaat om een proefproject onder leiding van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum. Ook de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden doen mee aan het door het ministerie van Vrom gefinancierde project.

De jongeren worden naar Duits voorbeeld individueel benaderd. Centraal staat het bieden van een alternatief. Dat meldden burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten en Rob Witte van Forum woensdag in het programma EĆ©nVandaag. Volgens Witte zijn veel jongeren gevoelig voor een alternatief buiten de extreem-rechtse hoek. Ze zouden 'doodziek' worden als ze merken dat ze constant het stempel neonazi krijgen opgeplakt.

Vlietstra is blij met de proef. Zij stelt vast dat er problemen zijn met deze jongeren, wat leidt tot overlast en geweldplegingen en confrontaties met allochtonen. 'Dat vinden we ongewenst en dan helpt repressie alleen niet', zegt de burgemeester in het programma. Daarom wil Winschoten, waar naar schatting vijftig van dergelijke jongeren rondlopen, hen aan werk of scholing helpen.

Ook Eindhoven begint deze zomer met het zogenoemde deradicaliseringsprogramma, meldt EĆ©nVandaag. Volgend jaar zomer worden de eerste resultaten bekend. Daarna wordt het programma mogelijk uitgebreid naar andere gemeenten.

bron: www.elsevier.nl

U bent hier

<div></div>