Hayo Apotheker waarnemend burgemeester Waadhoeke

afbeelding van apotheker

De nieuwe gemeente Waadhoeke begint op 1 januari met de heer Hayo Apotheker als waarnemend burgemeester. Commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok heeft hem donderdag in die functie benoemd. Dit gebeurde na overleg met de beoogde fractievoorzitters van de nieuwe gemeente.

Tot 1 januari is de heer Apotheker (67, D66) nog burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân. Daar nam hij deze week afscheid. Súdwest-Fryslân krijgt er in het nieuwe jaar vijftien dorpen uit de gemeente Littenseradiel bij en maakt dan een nieuwe start, met een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college. De heer Apotheker vond dit een geschikt moment om afscheid te nemen en ruimte te maken voor een opvolger.

In Waadhoeke is volgens de heer Brok behoefte aan een ervaren burgemeester die bekend is met herindelingen en die geen ambities koestert om definitief te blijven. Aan dat profiel voldoet de heer Apotheker. Met bijna 36 dienstjaren is hij de langstzittende burgemeester van Nederland. Herindelingen maakte hij mee in Muntendam/Menterwolde, Steenwijk/Steenwijkerland en Sneek/Súdwest-Fryslân.

De gemeenten het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en een deel van Littenseradiel fuseren op 1 januari tot de gemeente Waadhoeke. Met de nieuwe gemeenteraad gaat de heer Brok in het nieuwe jaar op zoek naar een Kroonbenoemde burgemeester. De heer Apotheker blijft tot de uiteindelijke burgemeester later in het jaar aantreedt.

U bent hier

<div></div>