25/08 Geruchten en zelfcorrigerend vermogen tijdens crises

Na de ramp met vlucht MH17 ging het nieuws op twitter snel rond. Foto's en informatie werden ongecensureerd gedeeld. Al snel kwam de discussie los of het niet een te rauwe werkelijkheid was die online werd gedeeld. Vanuit crisiscommunicatieperspectief stel ik vast dat het 'vroeger' niet anders verliep. Van bewuste trollende tweets tijdens de Facebookrellen in Haren (een meisje dat zou zijn doodgedrukt, wat niet bleek te kloppen) tot afscheidsmails die klakkeloos worden gedeeld. Zoals we dat onder meer kennen van een gezinsdrama uit 2009 in Zwijndrecht (GeenStijl had de primeur).

Wel heeft zich een kentering voorgedaan met eerdere crises. Bij vroegere crises kregen geruchten meer tijd om online te groeien. Toen was het de sport om zo snel mogelijk met "nieuw nieuws" te komen, maar bleven geruchten nog lange tijd rondzingen.

Tegenwoordig lijkt het vooral de sport te zijn om als eerste te kunnen melden dat een gerucht niet klopt, een foto eerder is gebruikt en feitelijke onjuistheden moeten worden rechtgezet. Fotos worden direct gecheckt op tineye.com en vergelijkbare sites. Waar geruchten vroeger nog langere tijd na-ijlden worden die tegenwoordig ook weer sneller de kop ingedrukt door de massa. Deze corrigerende werking van de massa is destijds mooi visueel gemaakt door de Guardian, nav de London Riots (zie link). Het biedt een schrale troost voor de onverschrokken manier waarmee foto´s werden gedeeld in de uren na de ramp.

25 augustus 2014
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?

 

naar vorige weblog over de crisisondersteuning van het NGB.

 

 

 

 

U bent hier

<div></div>