16/05 Van wie is de communicatie tijdens de crisis?

Wie de Bestuurlijk Netwerkkaarten kent, weet dat het crisisvak soms tamelijk ingewikkeld is. Legio partijen kunnen bij een crisis betrokken zijn. Neem een willekeurige storing in het drinkwater, waarbij het niet eens uitzonderlijk hoeft te zijn dat gemeenten, veiligheidsregio, drinkwaterbedrijf, NCTV, OM en RIVM een rol spelen.  

Overheden moeten beseffen dat zij elkaar beinvloeden als zij zich in een crisis mengen. Maar niet alleen door het gebruiken van de eigen bevoegdheden, maar ook door de eigen communicatie.

Een ouder, maar nog steeds sprekend voorbeeld is een anecdote over oud-minister Dijkstal tijdens het hoogwater in de Betuwe (februari 1995). In een interview met oud-burgemeester Bloemendaal vertelt zij hoe het Rijk na de evacuatie de coördinatie opeens naar zich toe wilde trekken. "Dit leverde niet de meest positieve bijdrage aan het verloop van de hoogwatercrisis. Wij hadden het plan om het gebied te prepareren op de terugkomst. Eerst wilden we de hulpverleners terug laten komen, de supermarkten bevoorraden en de huisartsen weer op hun post hebben. Plompverloren gaf minister Dijkstal, zonder ons op de hoogte stellen, via de televisie de mededeling sein veilig. De medewerkers van de gemeente, de hulpdiensten en de en woningbouwvereniging konden dus niet met voorrang terugkeren, terwijl zij wel de terugkeer hadden moeten begeleiden. Wij waren niet blij met deze mededeling van bovenaf."

Het sterkt in de gedachte dat communicatiemedewerkers ook de bestuurlijke netwerkkaarten zouden moeten kennen. Gebruik de bestuurlijke netwerkkaarten om ook de communicatielijnen tussen overheden duidelijk te krijgen. Zodat duidelijk is welke partijen bij een crisis een rol hebben en met wie de eigen communicatie moet worden afgestemd. Opdat de crisis niet, zoals na Moerdijk, uitgroeit tot een communicatieramp waar de burger uiteindelijk de dupe van wordt.

16 mei 2014
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
Zie ook de weblog over de asbestcrisis in Utrecht, waar de gemeente naar voren stapte in de communicatie, terwijl de eigenaar van de flat waar de asbestsanering plaatsvond, in de relatieve luwte bleef.

naar vorige weblog over de zoektocht naar de vermiste broertjes Julian en Ruben.

 

 

 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier

<div></div>