09/04 Evaluatie GRIP3-incident Mosterdgas Ede

Afgelopen week kwam de Inspectie Veiligheid en Justitie met een evaluatie naar aanleiding van het mosterdgas incident in Ede. Een oud-scheikundeleraar had de nodige chemicalien in een kelderbox opgeslagen, waaronder mosterdgas. Na zijn overlijden kwam zijn broer hierachter, waarna deze de hulpdiensten informeerde. Een scenario dat in een oefening ongetwijfeld tot de nodige hilariteit zou hebben geleid en waarvan we dachten 'is dit niet wat vergezocht?'. Het rapport is hier te downloaden.

Het is een mooi rapport en bescheiden van omvang, dat het overdragen van de lessen doorgaans ten goede komt. (Want laten we wel wezen, wie heeft de volledige rapporten van Moerdijk en ProjectX nu werkelijk bladzijde-voor-bladzijde doorgenomen?) Het meest bijzondere aan de crisis structuur was het feit dat er is gekozen voor een 'stille' alarmering. Hiermee wordt bedoeld dat iedereen wel wordt opgeroepen, maar er geen P2000 alarm uitgaat, zodat de buitenwereld in principe niet op de hoogte is van het opzetten van een crisisstructuur. Tot het moment van ontruiming zou er geen bekendheid worden gegeven aan het incident. Vanaf het moment dat de burgemeester naar buiten zou treden moest de communicatie open en transparant zijn.

Dit is weloverwogen gebeurd, om "te voorkomen dat onrust uitbreekt onder de bevolking en om de voorbereiding op het verwijderen van de stoffen in alle rust te kunnen realiseren". De aanbevelingen gaan hier met name op in: zorg dat er in de planvorming ook wordt nagedacht over een dergelijk 'stil' alarm en dat er minder ad hoc hoeft te worden gereageerd. 

9 april 2014
NGB/Wouter Jong

 

Verder lezen?
naar vorige weblog over het auto-ongeluk in Raard.

 

 

 

 

U bent hier

<div></div>