27/03 Auto-ongeluk in Raard

Recent is aan het 'nafase'-dossier op de NGB website een document toegevoegd, waarin de nasleep van het auto-ongeluk in Raard wordt beschreven. Daar reed op 1 januari 2013 een vrouw in op de menigte die middenin de Nieuwjaarsnacht naar een vreugdevuur stond te kijken. Een van de dorpsgenoten kwam daarbij om het leven.

De beschrijving van de casus is kort, maar geeft op een heldere manier weer hoe de hele nasleep verliep, waarbij de gemeente de dorpsbewoners waar nodig ondersteuning bood. Daarnaast staan er twee opvallende lessen in. De eerste is de ervaring dat slachtoffers in het ziekenhuis niet altijd worden meegenomen in de informatievoorziening; wanneer ze worden ontslagen uit het ziekenhuis kan het dus gebeuren dat ze een informatieachterstand ervaren ten opzichte van de dorpsbewoners. Een tweede punt is de focus die er van meet af aan lag op het dorp en haar inwoners. De gasten, die juist de Nieuwjaarsnacht bij vrienden en familie logeerden, raakten voor de professionele hulp al snel uit zicht.

Het zijn beide misschien geen baanbrekende lessen, maar kleine noties die we in toekomstige gevallen weer mee zullen nemen in onze eigen crisisondersteuning. 

27 maart 2014
NGB/Wouter Jong

 

Verder lezen?
Het volledige verhaal is hier terug te lezen.

naar vorige weblog over de prestatie-eis voor crisiscommunicatie in het rapport "Bevolkingszorg op orde".

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier

<div></div>