12/03 Prestatie-eis communicatie in Bruinooge

Eerder heeft het NGB meegekeken naar de prestatie-eisen die in het rapport "Bevolkingszorg op orde" zijn opgenomen. Op basis van de crisiservaringen van het NGB hadden wij met name twijfels bij de eis dat een burgemeester "binnen een uur moet duiden". Naar ons idee maakte die eis de respons vanuit de overheid gekunsteld, omdat het 'duiden' een emotionele connotatie heeft. In het geval van een stroomstoring valt er bijvoorbeeld weinig te 'duiden', maar is het primair de feitelijke informatie en procesinformatie waar de buitenwereld op zit te wachten.

Zoals ik in de blog van 22 februari 2013 stelde: "Té vaak zie ik bij oefeningen een burgemeester die bij de minste of geringste emotionele impact met een larmoyante boodschap komt. Een oversentimentele reactie waarin een burgemeester 'diep geraakt is', 'zwaar geschokt door het gebeurde' en 'op deze zwarte dag meeleeft met de direct betrokkenen'. Soms is dat gepast, maar in veel gevallen is iets minder emotie wel zo proportioneel."

Inmiddels heeft het NGB een nieuw alternatief aangedragen dat ook in lijn is met de NGB-publicatie "Ingrijpende gebeurtenissen". Daarin pleiten we voor een reactie die proportioneel is, met een goede mix van ratio (informatie) en emotie (gevoelens vertolken, hoop geven etc). Hoe de proportionaliteit wordt getoetst is aan de gemeente of regio. Dat zal doorgaans op basis van een omgevingsanalyse gebeuren, maar kan ook op basis van intuitie, zoals burgemeester Fred de Graaf deed met zijn statement voor de hekken van Paleis het Loo, kort na de aanslag van Karst T. (zie foto).

Concreet hebben wij de volgende prestatie-eis voor communicatie als alternatief aangeboden bij de commissie-Bruinooge:
“Binnen een uur komt de gemeente of burgemeester met een proportionele reactie, die rekening houdt met de lokale impact en de vragen die onder de bevolking leven”. 

Naar verwachting wordt het definitieve rapport "Bevolkingszorg op orde" dit voorjaar in het Veiligheidsberaad vastgesteld.

12 maart 2014
NGB/Wouter Jong

 

naar vorige weblog over de terugkeer van zedendelinquenten.

 

 

 

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier

<div></div>