10/12 CrisisTheater in Den Bosch

Gisteren vond in Den Bosch de eerste en succesvolle editie plaats van het CrisisTheater.

Het CrisisTheater is een initiatief van Wouter Kurpershoek om professionals uit de crisiswereld een kijkje te gunnen in de wereld van de journalistiek. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters was de afgelopen maanden betrokken bij de ontwikkeling.

Burgemeesters en adviseurs ondergingen gezamenlijk het scenario en werden blootgesteld aan de scherpe vragen van journalist Theo Verbruggen. Wat de opzet echter wezenlijk anders maakte dan een standaard mediatraining was de ruimte die er was ingeruimd voor feedback. Feedback van de journalist ("met welk doel stelde je deze vraag", "welke quote denk je te gaan gebruiken"), de 'eindredacteur' en de 'burgemeester van dienst' ("kwam je verhaal uit de verf", "welke communicatiedoelstelling had je voor ogen toen je het interview inging").

Ook de zaal werd door Wouter Kurpershoek meegenomen in de feedback, waardoor op een openhartige manier bestuur, journalistiek en (crisis)communicatie ervaringen en inzichten met elkaar deelden. Waarbij het niet alleen om spitsvondige antwoorden ging, maar het voor menig bestuurder ook duidelijk werd wat de drijfveren van de journalist zijn op de momenten die ertoe doen. Ook werd duidelijk dat niet alleen de overheid stevig aan de bak moet tijdens crises. Terwijl het crisisteam zich over de ontstane situatie buigt, werkt de journalist zich drie slagen in de rondte om informatie te vergaren, te editen, met de eindredactie te overleggen, te monteren en op tijd "op zender" te kunnen. 

Het is de bedoeling om in de loop van 2014 ook naar andere zalen in het land te gaan om de inzichten van beide beroepsgroepen op een creatieve en interactieve manier met elkaar te delen. Regio's die mee willen doen zijn uiteraard van harte uitgenodigd om zich bij ons te melden.

10 december 2013
NGB/Wouter Jong

naar vorige weblog over de publicatie "Ingrijpende gebeurtenissen"

Verder lezen?
Lees hier diverse tweets over de bijeenkomst van gisteren.

 

 

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>