22/11 Ingrijpende gebeurtenissen

Het NGB heeft deze week een nieuwe interviewbundel uitgebracht. In "Ingrijpende gebeurtenissen" komen burgemeesters aan het woord over crises met een grote, lokale impact. Het merendeel van de cases waar het NGB bij betrokken wordt, betreft dergelijke - relatief kleine - incidenten met een grote maatschappelijke impact. Zonder de direct betrokkenen tekort te doen gaat het daarbij vaak om crises die buiten de scope van de Wet veiligheidsregio’s vallen. Het is het type incidenten dat veelal te klein is voor het tafellaken van de opgeschaalde teams van de veiligheidsregio, maar te groot voor het servet van de dagelijkse sores.

Er wordt weliswaar teruggegrepen op planvorming van de regio, maar veelal blijft de impact beperkt tot direct betrokkenen en de gemeenschap daaromheen. Zoals de terugkeer van een zedendelinquent, een gezinsdrama, een situatie van zinloos geweld of een pyromaan die de gemoederen in de lokale gemeenschap bezighoudt. Waar de focus tien jaar geleden nog op de echte rampenbestrijding lag, staan gemeenten in nieuwe oefeningen meer en meer stil bij de maatschappelijke impact van incidenten. Ook speelt de GGD in toenemende mate een rol in de advisering over dit type incidenten. In deze publicatie passeren de belangrijkste lessen over dit type incidenten de revue.

De bundel is hier als PDF te downloaden. Aan de bundel is een mindmap toegevoegd waarin de belangrijkste aandachtspunten in dit type crises zijn opgesomd. Deze mindmap is ook hier separaat te downloaden.

Bestelling gedrukte bundel
Hieronder vindt u tevens een bestelformulier waarmee u desgewenst exemplaren van de gedrukte bundel (106 blz. + mindmap) kunt bestellen à € 15,00 (incl. verzendkosten).

22 november 2013
NGB/Wouter Jong

naar vorige weblog over de Prestatie-eisen getoetst aan "Reuver"

 

 

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>