05/11 Proportioneel omgaan met onrust

Volgende week brengt het NGB een nieuwe publicatie "Ingrijpende gebeurtenissen" uit, waarin wij 17 interviews over incidenten met lokale impact hebben gebundeld. De serie start met een interview met Henk Aalderink over de impact van een gezinsdrama in Hengelo (Gld) in 2007 en eindigt bij een interview met Marga Waanders over het auto-ongeluk in Raard op Nieuwjaarsdag 2013.

Bij veel van deze gebeurtenissen is het de crux om af te tasten wat een proportionele reactie van de overheid is. Soms doet de overheid een stap naar voren, in andere gevallen worden vooral andere partijen (voetbalclub, kerk, school) ondersteund om hun rol in de nasleep van een crisis te kunnen spelen. In situaties waarin maatschappelijke onrust dreigt, zoals rond een situatie met een zedendelinquent in Veldhoven, loopt de burgemeester op eieren om de gemoederen tot bedaren te brengen en te voorkomen dat de situatie onnodig groot wordt. Het is het vakmanschap van de burgemeester om keer op keer de ´collectieve stress´ in te schatten, potentiele openbare orde problemen te peilen en daar proportioneel - in woord en daad - op te reageren.

De sociale media kunnen daarbij een prima instrument zijn om de emoties te temperaturen. Al zien we in spaarzame gevallen ook dat de emoties in de online wereld niet helemaal stroken met de gevoelens in de lokale gemeenschap zelf. Het blijft onderdeel van datzelfde vakmanschap om scherp te blijven en altijd lokaal te toetsen wat iets werkelijk losmaakt. Maar in de meeste gevallen gaan online en offline hand-in-hand. En als het tot de nodige emoties leidt, zijn het ingrijpende gebeurtenissen die ook hun impact op de burgemeester achterlaten. Zoals oud-burgemeester Hans Boekhoven in de bundel zegt: “Ik heb het ambt meer dan 25 jaar vervuld. Als je dan kijkt welke dingen je uit al die jaren zijn bijgebleven, zijn het vaak de gebeurtenissen met een grote emotionele lading geweest".

Waarvan akte.

5 november 2013
NGB/Wouter Jong

naar vorige weblog over Civiele actie Veenendaal

 

 

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>