25/10 Civiele actie gemeente Veenendaal

Afgelopen dinsdag vond in Utrecht een kort geding plaats waarin de burgemeester van Veenendaal regels wilde afdwingen voor een veroordeelde zedendelinquent. De burgemeester drong bij de rechter aan op een regeling om een veroordeelde pedoseksueel uit de buurt te houden van kleine kinderen. Hij deed dit mede namens de buurtbewoners.

Het is voor het eerst dat een dergelijke civiele zaak namens buurtbewoners wordt gestart. De mogelijkheid werd dit voorjaar geopperd door Prof. dr. Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek in opdracht van Politie en Wetenschap. Volgens de onderzoekers kan de burgemeester (ook als er geen bestuurlijke maatregelen kunnen worden genomen maar er toch (ernstige vrees) voor overlast bestaat) belangenbehartiger via de civiele route de terugkeer van de zedendelinquent blokkeren of andere oplossingen afdwingen. Dit kan voorkomen dat een zedendelinquent bijvoorbeeld weer dicht bij het slachtoffer komt te wonen en nieuwe schrijnende situaties ontstaan.

In hun redenering nemen Brouwer cs de collectieve vordering op grond van artikel 3:305b Burgerlijk Wetboek (BW) als basis.

Het NGB volgt met interesse de casus. De rechter in Utrecht doet op 6 november uitspraak.
 

25 oktober 2013
NGB/Wouter Jong

naar vorige weblog over Rapport Hoekstra

 

Verder lezen?
Klik hier door voor een link naar het onderzoek van Politie en Wetenschap.

Update
Klik hier door voor de uitspraak, waarbij de gemeente en burgemeester niet-ontvankelijk werden verklaard.

 

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>