31/05 Bureaucratische processen

In 2008 brachten het NGB en Impact een interviewbundel "Wereld van verschil" uit. In die bundel kwamen getroffenen en nabestaanden van rampen en crisis aan het woord over de manier waarop zij de overheid hebben ervaren. Tegelijkertijd blikten professionals terug op hun ontmoetingen met de getroffenen en rampen.

In de inleiding van de publicatie stelden we vast dat zeker na crises en rampen de regels af en toe beklemmend kunnen werken. We bepleitten een rol voor de burgemeester om in sommige gevallen te mogen zeggen: "het is een goede regel, maar nu even niet". Het voorkomt schrijnende situaties als die van de ouders van Norbert Freriks die in de bundel aan het woord komen. Zij wilden de post van hun vermiste zoon laten doorsturen, maar omdat de zoon geen toestemming kon geven - hij was immers vermist - lukte dat niet. Of de man die na de tsunami in Thailand een boete van de gemeente kreeg voor zijn verloren geraakte paspoort en rijbewijs. 

In Trouw verscheen vorige week onderstaand artikel. Inmiddels heeft kamerlid Jan de Wit (SP) vragen gesteld over de - zoals hij zegt - bureaucratische procedures na een vermissing van een persoon. Daarmee keert het gedachtegoed van "Wereld van verschil" terug op de politieke agenda.

31 mei 2013
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
Klik hier door naar de de bundel "Wereld van verschil" (PDF)

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 
 
 

 

U bent hier

<div></div>