18/03 Compacte crisisteams in Drenthe

Afgelopen donderdag was het NGB te gast bij een grote natuurbrandoefening in Drenthe. In Dwingeloo woedde een fictieve brand waarbij een camping werd ingesloten door het vuur. Het was niet alleen een grootschalige oefening (in totaal participeerden 600 mensen), het was ook een uitgelezen kans om het Drentse crisismodel in actie te zien. 

In Drenthe is namelijk een nieuwe organisatie gebouwd, die rekening houdt met de beperkingen van een plattelandsregio waarin a) te weinig functionarissen zijn om alle piketten goed te kunnen vullen en b) het ondoenlijk is om alle functionarissen ook volledig opgeleid te krijgen en te houden. De basisgedachte achter het model is logisch en simpel: iedereen doet zoveel mogelijk wat hij/zij onder normale omstandigheden ook doet. Dat geldt niet alleen voor de mensen op straat, maar ook in de verschillende actiecentra (zoals communicatie) en voor het bestuur.

Er wordt gewerkt met compacte teams met korte lijnen. De operationele lijn is uitgekleed; de beslissingen worden overwegend in het COPI genomen. Bij de burgemeester schuift een operationeel leider aan, die als voornaamste taak heeft om het operationele plaatje samen te vatten, dilemma's aan het bestuur voor te leggen en mee te denken in het 'duiden' van de ontstane situatie. Voor de regio's die een vergelijkbare uitgangspositie als Drenthe hebben biedt het model zeker mogelijkheden.

18 maart 2013
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
Klik hier door voor de column "Als het niet kan zoals het moet..." waarin eerder is stilgestaan bij het Drentse model.

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 
 
 

 

U bent hier

<div></div>