22/02 proportioneel reageren bij crises

Bij menig oefening horen we 'm langskomen, de vraag 'of de burgemeester al geduid heeft'. Het is in mijn optiek een verkeerde benadering, omdat per situatie eerst moet worden ingeschat of er uberhaupt behoefte aan duiding is. Net zoals de brandweer niet standaard voor een binnenaanval kiest maar altijd eerst een verkenning doet, zo geldt dat ook voor de communicatiediscipline. Eerst een verkenning in de vorm van een omgevingsanalyse, vervolgens een advies dat beschrijft welke crisisdoelstellingen met behulp van communicatie kunnen worden behaald.

Afhankelijk van de geconstateerde percepties, feiten, geruchten en emoties in de buitenwereld zal de burgemeester vervolgens - op een passend moment - proportioneel moeten reageren. Binnen een uur waar dat kan, later waar dat moet. Bijvoorbeeld in gevallen waarin het optreden van de burgemeester vooral het signaal van verkeerde timing zou afgeven.

In het inschatten van de proportionaliteit van de boodschap zelf zit naar mijn idee echter de crux. Want té vaak zie ik bij oefeningen een burgemeester die bij de minste of geringste emotionele impact met een larmoyante boodschap komt. Een oversentimentele reactie waarin een burgemeester 'diep geraakt is', 'zwaar geschokt door het gebeurde' en 'op deze zwarte dag meeleeft met de direct betrokkenen'. Soms is dat gepast, maar in veel gevallen is iets minder emotie wel zo proportioneel. Want niet elke crisis heeft dezelfde emotionele impact. Wat als de buitenwereld schouderophalend de conclusie trekt dat de burgemeester er emotioneel dusdanig doorheen zit dat hij de komende vijf maanden waarschijnlijk uit de running is? Dan is iets meer ratio in de reactie wel zo wenselijk.

22 februari 2013
NGB/Wouter Jong

 

Verder lezen?
Lees hier de eerdere weblogs 'Is er al geduid?' waarin de drieslag 'duiding, informatievoorziening en instructies' wordt toegelicht en 'Bevolkingszorg op orde' over de communicatieparagraaf in het rapport van de commissie Bruinooge.

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 
 
 

 

U bent hier

<div></div>