13/02 Online en offline crises

Gisteren vond op de Politieacademie een seminar van het lectoraat Crisisbeheersing plaats waarin werd teruggeblikt op diverse crises uit 2012. Een van de sprekers was Ritzo ten Cate, een blogger van Fast Moving Targets. Hij deed onder meer uit de doeken hoe het ProjectX-feest in Haren online was gegroeid van een simpel 'feestje' tot een ogenschijnlijk moedwillig opgepompte happening waarin de eventpagina "Project X Haren" de centrale spil vormde. Aangemaakt door Nieuw-Zeelander Jesse Hobson, op verzoek van een Facebookgebruiker die schuilgaat achter de naam 'Ibe der Fuhrer’ en ’Peter Petersen’.

Volgens Ten Cate zullen we in de toekomst vaker een wisselwerking tussen de online en offline wereld zien. Waarbij openbare orde problemen als kiem ontstaan op internet en wachten op hun 'tipping point', het moment dat de makers een stap naar achteren doen en de crisis zijn eigen dynamiek krijgt. Al dan niet geholpen door een trits aan valse accounts, die ensceneren dat een grote massa in het evenement is geinteresseerd.

De wisselwerking tussen online en offline past bij een observatie van Evelien van Zuidam, die vorig jaar - ruim voor ProjectX - al blogde over de ludieke flashmobs en de criminele variant daarvan: de flashrob. Maar het kan dus ook verder gaan. Door een feest te kapen, een rel te stagen of een serie van verstorende tweets los te laten op een menigte van 25.000 mensen.

Zijn ergens duizenden mensen bijeen en wordt moedwillig een gerucht geplugd (bijv. een dode door geweld), dan creeert dat een eigen dynamiek. Net zoals op de avond van ProjectX Haren de tweet over een doodgedrukt meisje een eigen dynamiek kreeg met massahysterische proporties. Een bewuste hoax die op dat moment werkte als olie op het vuur.

De bijeenkomst op de Politieacademie leidde bij mij tot twee conclusies. Als eerste het belang van goede intelligence door instituten als het Nationaal Cyber Security Center en de politie. Want dit soort werk gaat verder dan het bijhouden van een omgevingsanalyse door een afdeling Communicatie van een gemeente of Veiligheidsregio. Daarnaast zal een duidelijke behoefte ontstaan om met adequate communicatie deze geruchten te neutraliseren. Bijvoorbeeld door mensen op festivals vooraf erop te wijzen niet alle tweets direct voor 'waar' aan te nemen. Zonder paternalisme, maar de ervaring zal vast leren dat het geen kwaad kan om mensen erop te wijzen vooral hun eigen gezonde verstand te blijven gebruiken.

13 februari 2013
NGB/Wouter Jong

 

Verder lezen?
Voor de presentatie van Ritzo ten Cate en meer achtergronden: zie de website van Fast Moving Targets.

Op 18 april a.s. wordt 's middags in Den Bosch, in een samenwerkingsverband van Avans Hogescholen, gemeente Nuenen, Infopunt Veiligheid en het NGB, een symposium georganiseerd over sociale media en crisisbeheersing. Meer informatie volgt binnenkort.

In november bracht het Dagblad van het Noorden een uitgebreide reconstructie van Project X in Haren. Deze is hier als PDF te downloaden.

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 
 
 

 

U bent hier

<div></div>