04/02 Crises in 2012

Volgende week vindt op de Politieacademie een seminar van het lectoraat Crisisbeheersing plaats. Daarin wordt teruggeblikt op diverse crises uit 2012. Deze crises waren divers.

Van Facebookrellen in Haren, tot de mediahype rond de bultrug op het strand van de Razende Bol.

Van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre tot de verontreiniging van een Zeeuwse kreek door een giftige alg.

Het is interessant om van tijd tot tijd de recente crises weer eens tegen het licht te houden. Omdat de ervaring leert dat elke crisis - groot of klein - weer nieuwe lessen meebrengt. Zo bracht de evaluatie van het paasvuur in Espelo de les dat het juist bij grotere festivals relevant is om calamiteitenroutes en specifieke afspraken te delen met buurregio's, omdat die snel zullen worden ingeschakeld als een festival of evenement uit de hand loopt. Bij de asbestcrisis in Utrecht kwam een heel ander aspect aan de orde; de vraag wanneer een crisis eigenlijk des gemeenten is en wanneer een crisis eerst en vooral een probleem is van de veroorzaker van de crisis, in casu de wooncorporatie Mitros.

Tijdens het seminar op de Politieacademie bespreken we een aantal crises aan de hand van ervaringen die betrokken bestuurders met ons delen (waaronder burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt, die spreekt over de brandstichtingen in Winschoten en burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten over het paasvuur van Espelo). Samen met Nico van Mourik, directeur van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, kijken we ook terug of en wat is geleerd van al die evaluaties die na de brand in Moerdijk zijn opgesteld. Lector Menno van Duin zal in interactie met de deelnemers algemene lessen trekken uit de crises die op het seminar voorbij komen.

Aanmelding en meer informatie over het seminar op dinsdagavond 12 februari a.s. is te vinden via de website van de Politieacademie. Aan het seminar is ook een kleine enquete gekoppeld, waarvan we het op prijs zouden stellen als u die in zou willen vullen. Het invullen duurt 5 minuten. De enquete vindt u hier.

4 februari 2013
NGB/Wouter Jong

 

Verder lezen?
Klik hier door voor een overzicht van incidentevaluaties op de website van het NGB.

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

U bent hier

<div></div>