20/07 Scenario 'Brand in het gemeentehuis'

Het klinkt bijna als een filmscenario. Twee auto’s rijden in op het gemeentehuis. Vervolgens brandt het gemeentehuis af. Woensdagochtend blijkt het scenario toch werkelijkheid geworden: het gemeentehuis van Waalre brandt. Ook in Voerendaal is twee jaar geleden het gemeentehuis afgebrand. Een dergelijk scenario komt weinig voor in beleidsteamoefeningen. Die richten zich doorgaans op de reguliere rampenbestrijding als ontplofte tankwagens, gevaarlijke stoffen, overstromingen en - vanwege enkele crisissituaties ook sinds enige tijd - langdurige stroomuitval. Maar tijdelijke uitval van de gemeentelijke dienstverlening of het wegvallen van het gemeentehuis komt weinig aanbod.

Toch krijgt een gemeente in zo’n geval diverse vraagstukken op haar bordje.

Hoe bereik je al je medewerkers met informatie? Kunnen ze allemaal een mail ontvangen thuis? Immers: het is niet gebruikelijk dat medewerkers van een gemeente ook thuis bij hun mail kunnen. Is er wellicht een belboom om medewerkers te informeren over datgene wat er is en gaat gebeuren? Waar kunnen we een nieuwe werkplek inrichten? In geval van Voerendaal bleek gemeente Heerlen een helpende hand te kunnen bieden. In het geval van Waalre blijkt wederom de onderlinge steun in gemeenteland groot, diverse gemeenten boden hun hulp aan. Gemeente Hardenberg biedt zelfs 75 bureaus en stoelen en vergadersets aan.

Naast deze vraagstukken zijn er ook nog de verzekeringstechnische kwesties en niet te vergeten de persoonlijke drama’s van mensen. Waar moet er die dag worden getrouwd? Waar kan ik de naam van mijn baby aangeven? Waar kan ik mijn paspoort ophalen? Tal van vragen welke goed zijn om ook eens met elkaar te beoefenen en te bezien hoe een gemeente, in nauwe samenwerking met haar partners een dergelijke casus zou aanpakken. Laten we hopen dat het niet gebeurd, maar beter goed geoefend de crisis te lijf dan er niet over te hebben nagedacht.

Verder lezen?
Lees hier het rapport Inspectie VenJ over de storing Waalhaven met uitval 112 en C2000 en het belang van continuiteitsmanagement.

20 juli 2012
NGB/Roy Johannink

 

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>