31/03 Nazorg in Alphen aan den Rijn

Vanmorgen kwam kamerlid Marcouch (PvdA) in het nieuws, die sprak over de nazorg in Alphen aan den Rijn. Op basis van gesprekken met 35 slachtoffers stelt hij vast dat er vier bijeenkomsten voor getroffenen zijn geweest en toeschouwers en nabestaanden nauwelijks nazorg hebben gekregen.

De nazorg van een crisis is als een kaleidoscoop. Vanuit elk perspectief zullen getroffenen de nazorg anders ervaren. Het doet me denken aan de vader die in "Wereld van verschil" sprak over de lotgenotenbijeenkomsten voor slachtoffers van de Tsunami. Zijn eigen dochter was omgekomen bij de tsunami in Phuket: "Voor ons is het wel eens moeilijk om op een lotgenotenbijeenkomst te komen en mensen te ontmoeten die bij wijze van spreken nog niet eens natte voeten hebben gehad, laat staan iemand hebben verloren. Die zitten soms in een zware depressie. Dat is voor ons niet altijd even goed te begrijpen. Blijkbaar zitten alle mensen anders in elkaar."

Ieder zal zijn eigen nafase anders ervaren. Bovendien loopt de verwerking van getroffenen niet bij iedereen synchroon. Waar de een weer toe is aan leuke dingen, staat de ander aan het begin van zijn of haar eigen rouwproces. Dat is een bekend principe. Het maakt de onderlinge spanningen er niet minder op. Dat kwam bijvoorbeeld ook naar voren in het onderzoeksrapport na de brand in De Punt (zie weblog Onderzoeksrapport brand De Punt).

Wat Marcouch blootlegt is alleszins waar. Er zullen getroffenen zijn die nog behoefte hebben aan hulp om de boel weer op de rit te krijgen en het idee hebben dat ze aan hun lot zijn overgelaten. Maar de vraag is of dat primair een taak van de gemeente is, of voor de professionele psychosociale zorg. Want een gemeente kan vooral erkenning geven voor hetgeen gebeurd is, maar mensen helpen om te gaan met indrukwekkende omstandigheden is een vak apart.

31 maart 2012
NGB/Wouter Jong

 

Verder lezen?
Impact heeft in 2011 de publicatie "Contact met getroffenen" uitgebracht, waarin ook wordt stilgestaan bij de verschillende manieren waarin mensen omgaan met hun verwerkingsproces.

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

U bent hier

<div></div>