27/03 Twitterberichten indammen

Bij een crisis biedt de stroom aan tweets een fascinerende inkijk in de perceptie die de buitenwereld heeft. Geruchten, indrukken, vragen en vermoedens lopen door elkaar heen in de brei aan twitterberichten. Dat kan alras oplopen. Vorige week sprak Bas Eenhoorn (burgemeester Alphen aan den Rijn) in Alkmaar op een bijeenkomst over crisiscommunicatie. Daarin gaf hij aan dat in totaal ca 70.000 twitterberichten zijn gestuurd over het schietincident. Rond Moerdijk lag dat aantal rond 118.000 tweets.

In Binnenlands Bestuur stond vorige week een artikel over het indammen van deze enorme stroom aan twitterberichten. Want het volgen van al die tweets tijdens een crisis zou 'ondoenlijk' zijn.

Een tool om de tweets te rubriceren en te filteren op aanhoudende geruchten maakt het werk voor de omgevingsanalist in zekere zin makkelijker. Als via een geautomatiseerd systeem duidelijk wordt welke berichten vaker worden geretweet dan andere, geeft dat inzicht in de waarde die aan een dergelijke tweet moet worden gehecht. Tegelijkertijd gaat het uit van de valse premisse dat je alle tweets zou moeten lezen om een goede analyse te kunnen maken. In de praktijk werk je aan de hand van steekproeven en weeg je tweets van de smaakmakers op internet (bijv ooggetuigen, correspondenten van kranten en regionale tv) automatisch zwaarder mee.

In trainingen maak ik wel eens de vergelijking met een demonstratie op het Malieveld. Je hoeft niet alle 20.000 aanwezigen te vragen waarom ze daar demonstreren. Door een snelle scan te maken van de spandoeken krijg je redelijk snel een overall beeld van de reden waarom men daar staat. Een filtertool maakt het alleszins makkelijker om de rode draad vast te stellen, maar de crux zit vooral in de fase daarna: hoe interpreteer je hetgeen je ziet. Daar kan geen geautomatiseerd proces tegenop.

27 maart 2012
NGB/Wouter Jong

 

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

U bent hier

<div></div>