Cohen wil dat banken legale prostitutie ondersteunen

Burgemeester Job Cohen wil dat banken de bonafide prostitutie beschouwen als gewone bedrijven. Zij moeten volgens hem minder terughoudend zijn met de financiering van de bedrijven. De oproep van Cohen past volgens zijn woordvoerder Mirjam Otten in de strijd tegen de malafide prostitutiebedrijven. Hij wil de banken uitleggen dat de prostitutie een gewone bedrijfstak is die net als andere takken financiële ondersteuning kan gebruiken.

Eerder liet de burgemeester de exploitanten van 37 horeca- en prostitutiebedrijven weten dat zij hun bedrijf moeten sluiten. Al deze mensen vechten het besluit aan in een kort geding dat half januari dient. Tot de uitspraak mogen zij van de gemeente doorgaan met hun bedrijf.

Cohen wil volgende maand om tafel gaan met de banken, zegt Otten. ‘Hoe het programma er precies uit gaat zien, weet ik nog niet, maar hij wil nog eens uitleggen dat de prostitutie een solide branche is met veel bonafide ondernemers’, aldus Otten. Nu zijn veel banken terughoudend met het geven van een lening aan ondernemers in deze branche, terwijl ondernemers in andere bedrijfstakken veel minder problemen hebben als zij aankloppen voor een lening. ‘Als zij bij de banken niet een gemakkelijke entree krijgen, zijn ze voor hun zaak gedwongen geld te zoeken op de private markt’, zegt Otten. Dat gebeurt nu ook en nu is de prostitutiebranche vooral eentje met veel criminaliteit en witwaspraktijken. ‘De prostitutie is in Nederland gelegaliseerd, dus het mag en wij zijn er ook niet tegen. Wij willen wel dat meer eerlijke ondernemers een kans krijgen’, zegt Otten.

Overigens geldt het pleidooi van Cohen niet voor de exploitanten van de 37 met sluiting bedreigde zaken, want dat zijn volgens hem malafide ondernemers.

Bron - Binnenlandsbestuur

U bent hier

<div></div>