06/09 Familie van daders

Afgelopen zaterdag stond in de Volkskrant een interview van journalist Menno van Dongen met de moeder van Sander V., de moordenaar van Milly Boele. Als we het leed van de ouders van Milly Boele vergelijken met dat van de moeder van Sander V., ontstaat al snel het gevoel dat de moeder niet moet zeuren. Zij heeft immers haar zoon nog?

Maar zo zwart-wit is de werkelijkheid niet. Leed is een individuele emotie die moeilijk valt te vergelijken. Aan beide kanten staat de wereld op z'n kop. Er zijn meer overeenkomsten tussen de moeder van Sander V., de ouders van Karst T., de moeder van Tristan van der V. en direct nabestaanden dan dat er verschillen zijn.

Bij crises met daders en slachtoffers denken we als NGB vaak aan een opmerking van burgemeester Henk Aalderink. Hij maakte als burgemeester in Hengelo (Gld) een gezinsdrama mee. Daarbij had een man zijn vrouw en kinderen vermoord, waarna hij trachtte zelfmoord te plegen. "We maakten een denkfout, doordat alleen het contact met de ouders van de moeder van het gezin ter sprake kwam. De vader was dader en slachtoffer tegelijk. Hij was overgebracht naar het ziekenhuis en werd later door de politie verhoord. Door mee te gaan in het daderschap van de vader en de contacten met die kant van de familie bij voorbaat uit de weg te gaan, zou je in feite op de stoel van de rechter gaan zitten. Dat hebben we gelukkig op tijd ingezien. Vanaf dat moment zijn de ouders van zowel de vader als de moeder op een identieke manier benaderd. Dat contact met de ouders van de vader en moeder was zelfs zo goed, dat wij een aantal dagen na de begrafenis de zaak samen met hen hebben afgesloten. In een bijeenkomst met de betrokken medewerkers en de ouders hebben we gezamenlijk teruggeblikt."

De les van Henk Aalderink geven we niet voor niets mee aan burgemeesters. Want hen past bescheidenheid. Aan moeders kant zijn nabestaanden, maar ook aan vaders kant zijn er een opa en een oma die hun kleinkinderen en schoondochter kwijt zijn. En met de vraag achterblijven hoe hun zoon tot iets dergelijks in staat was. Burgemeesters past het niet om een oordeel te vellen over het individuele leed van betrokkenen. Iedereen heeft recht op zijn eigen verwerkingsproces. Niemand is erbij gebaat om dat af te meten aan het leed van anderen.

6 september 2011
NGB/Wouter Jong

 

Verder lezen?
Het interview met burgemeester Henk Aalderink (Bronckhorst) staat hier.

Slachtofferhulp Nederland heeft geen rol ten aanzien van familieleden van daders, maar verwijst wel door: Slachtofferhulp Nederland verwijst familie van een dader

Het artikel `Een moordenaar als zoon: Ik ben ineens de moeder van Sander V. ` in de Volkskrant

naar vorige weblog

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

U bent hier

<div></div>