03/08 Storing C2000. Méér dan foute boel

In de nacht van 26 op 27 juli viel het C2000 systeem uit in delen van de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Hollands-Midden. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie lag de oorzaak in werkzaamheden aan een "cross-connect-unit, een complexe regeleenheid waar duizenden draadjes samenkomen" (nieuwsbericht). Het ministerie lijkt de uitval van 01.00 tot 07.30u met dat nieuwsbericht enigszins te willen bagatelliseren. Net zoals de duurste Mercedes wel eens naar de garage moet moet ook aan C2000 onderhoud worden gepleegd. En dan gaan er in een ´complexe regeleenheid´ met ´duizenden draadjes´ wel eens dingen mis. Dat de backbone van de rampenbestrijding in een groot deel van Nederland dan down gaat is volgens het ministerie vooral "foute boel" (sic).

Het is terecht dat burgemeesters in de Telegraaf de noodklok luidden over deze systeemuitval. Weliswaar is het begrijpelijk dat het C2000 van tijd tot tijd moet worden onderhouden en voorzien van updates. We begrijpen zelfs dat een korte hapering in het systeem dan van tijd tot tijd niet is te voorkomen. Maar om in dezelfde beeldspraak te blijven: de Mercedesrijder krijgt doorgaans een leenauto mee als de auto naar de garage moet. De overlast blijft minimaal.

In dat licht valt een storing van zesenhalf uur niet uit te leggen; zeker als het systeem honderden miljoenen heeft gekost zou de backup beter georganiseerd moeten zijn.

Gelukkig gaat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid voortvarend aan de slag met een analyse van het voorval. Het onderzoek van de IOOV zal eind van de maand gereed zijn. Hopelijk komen dan alle feiten op tafel en zijn lessen te trekken voor de toekomst. Een suggestie voor de titel kunnen we vast meegeven: "Méér dan foute boel!"

3 augustus 2011
NGB/Wouter Jong

 

naar vorige weblog 

 

 Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>