10/08 Pragmatisme in plattelandsregio's

Met interesse volgt het NGB de ontwikkelingen in Drenthe, waar men werkt aan een nieuwe invulling van de crisisorganisatie. In Drenthe is men bezig om een pragmatische slag te maken. Een aanpak die past bij een regio met veel landelijk gebied en beperkte personele beschikbaarheid. De Drentse benadering laat zich in het kort vertalen als: met minder mensen méér kennis en professionaliteit leveren.

Vandaag sprak het NGB in Assen over het gemeentelijke proces voorlichting. Het is in crisissituaties een cruciaal proces. Sterker nog, in veel situaties die wij als GRIP-0 bestempelen, zoals zinloos geweld, gezinsdrama's of het drama van afgelopen weekend in Nij Beets, is het met afstand het belangrijkste proces dat in gang wordt gezet.

Uitgaande van de beperkte capaciteit in de regio kwamen we tot een pragmatische oplossing. Veel ondersteuning kan namelijk ook op afstand worden geleverd. Waar je bij het proces Opvang en Verzorging daadwerkelijk handjes en voetjes in de plaatselijke sporthal nodig hebt, is dat bij voorlichting niet altijd het geval. Een persstatement, omgevingsanalyse via twitter, media-analyses of een bewonersbrief kan ook 40 km verderop worden getikt door een collega-communicatieadviseur uit de voorlichterspool. Het is efficient en scheelt zeker in plattelandsregio's veel reistijd.

In Drenthe zoekt men verder naar pragmatische oplossingen voor het prangende probleem van onderbezetting en reisafstanden. Hetgeen ongetwijfeld tot nog meer mooie en creatieve oplossingen leidt die ook in andere regio's bruikbaar zullen zijn.

10 augustus 2010
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
Lees hier de blogs Rampenbestrijding in plattelandsgebieden en de blog IOOV: Stand van rampenbestrijding over de gedateerde manier waarop de IOOV naar het proces voorlichting kijkt.
 
Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren. Reacties kunnen desgewenst op de website worden geplaatst. 

naar vorige weblog 

 

 Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

 

U bent hier

<div></div>