27/04 Zelfredzaamheid in evaluatie van Waterproef

Binnenkort verschijnt het langverwachte evaluatierapport over Waterproef. De Taskforce Management Overstromingen heeft in januari zelf een korte evaluatie uitgebracht die het volledige programma bestreek. Daar blijft het echter niet bij. Binnenkort komt nog een evaluatie over de oefening zelf, die vergelijkbaar is met de grote evaluaties van Bonfire en Voyager.

Naar verwachting zal veel aandacht uitgaan naar de zelfredzaamheid versus de niet-zelfredzaamheid van burgers. Die scheiding speelde immers tijdens de oefencyclus in november 2008 ook een grote rol. Bij trainingen stip ik die scheiding wel eens aan. Daarbij geef ik aan hoe je op verschillende manieren kunt kijken naar de 600 km file die volgens het scenario in de Randstad ontstond. De pessimistische blik laat zien dat het 600 km aan angstige burgers zijn, die in blinde paniek een uitweg zoeken voor de storm die komen gaat. De optimistische blik gaat uit van 600 km aan volledig rationele, logisch nadenkende burgers, die hebben besloten alvast te gaan rijden en niet te gaan zitten wachten op de uitkomsten van IBT, MBT of welk gremium aan de Haagse Schedeldoekshaven dan ook.

Het is interessant om te bezien vanuit welke insteek de evaluatie wordt benaderd. Vooralsnog zijn zelfredzaamheid en niet-zelfredzamen weliswaar buzz-words, maar er is weinig zicht op de verschillende motieven van zelfredzamen en niet-zelfredzamen. Beide termen worden vooral als containerbegrippen gebruikt. Terwijl de verschillende motieven waarschijnlijk een wereld van verschil kunnen zijn voor de crisisbeheersing. Immers, iemand die zelfredzaam is vanuit een eigen overtuiging zal anders reageren dan iemand die uit noodzaak zelfredzaam is, omdat de overheid vanuit een bepaalde lethargie maar niet tot besluiten komt. Het zou mooi zijn als de evaluatie daar een eerste aanzet toe geeft.

27 april 2009
NGB/Wouter Jong

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

Verder lezen?
Klik door de weblog 'Zelfredzaamheid als buzz-woord'.

naar vorige weblog

                                                                                                                                                                                                                                            

U bent hier

<div></div>