Loze handtekening CDA voor gekozen burgemeester

CDA-premier Balkenende zette twee keer zijn handtekening onder een regeerakkoord met het voorstel om tot een direct gekozen burgemeester te komen. Dat schept geen verplichtingen voor de toekomst, vindt de CDA-leider.

Minister-president Balkenende zegt in een interview in Binnenlands Bestuur dat hij zijn handtekening onder de invoering van de direct gekozen burgemeester alleen heeft gezet om een coalitie met respectievelijk LPF en D66 mogelijk te maken, niet om de aanstellingswijze van de burgemeester te democratiseren.

Verplichtingen voor de toekomst heeft zijn handtekening onder die akkoorden niet voor de premier die normen en waarden als leidend beginsel hanteert. ‘Laten we eerlijk zijn, anders hadden we geen coalitie gehad. Als je echter niet meer met elkaar door gaat, heb je het volste recht om je eigen positie te kiezen’, aldus Balkenende in een vraaggesprek met Binnenlands Bestuur.

Van de drie grote partijen is het CDA van Balkenende de enige partij die in het verkiezingsprogramma vasthoudt aan een door de Kroon benoemde burgemeester. De VVD wil de direct gekozen burgemeester en de PvdA geeft de voorkeur aan een door de raad gekozen burgemeester.

Het hele interview met premier Balkenende staat in Binnenlands Bestuur 44 van 3 november 2006

Bron -Binnenlandsbestuur

U bent hier

<div></div>