15/04 Hillsborough 20 jaar later

“Er zijn veel ergere dingen dan 4-4 spelen tegen Chelsea,” aldus Jack van Gelder gisteravond na de prachtige Champions Leaguewedstrijd Chelsea - Liverpool. Door het gelijkspel is Liverpool uitgeschakeld. Maar daar doelde Van Gelder niet op. Hij sprak over het Hillsborough-ramp, het grootste supportersdrama uit de Britse voetbalgeschiedenis.

(c) WikipediaVandaag is het exact twintig jaar geleden dat 96 fans omkwamen in het stadion van Sheffield Wednesday tijdens de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest. Door een vertraging onderweg waren veel supporters nog niet in het stadion bij aanvang van de wedstrijd. Daarop liet de politie te veel mensen toe, waardoor gedrang ontstond. Om het gedrang te voorkomen werd nog een poort geopend, zodat er zich 2.000 mensen extra in de massa stortten met alle gevolgen van dien. Na het drama verdwenen de hekken en staanplaatsen uit de Engelse stadions.

De Engelse club laat zien waarde te hechten aan het stilstaan bij de gevolgen van rampen als deze. Zo diende Liverpool een verzoek in bij de EUFA op woensdag 15 april niet te hoeven spelen. Zaterdag hielden de supporters voor de competitiewedstrijd al een minuut stilte. Vandaag is er opnieuw een stilte, dan van twee minuten, om zes minuten over drie. Het is het tijdstip dat het duel tegen Nottingham twintig jaar geleden gestaakt. Voor het Anfiel-stadion van Liverpool staat sinds de ramp een gedenksteen met de namen van de 96 slachtoffers. Ook brandt er een eeuwige vlam.

Maar ondanks alle herdenkingsmomenten is er een ding wat de Liverpoolfans vooral bezig houdt: de openstaande schuldvraag. Vlak na de ramp kregen de fans de schuld hun eigen mensen te hebben doodgedrukt. Later zagen velen het falen van de politie als oorzaak. Maar tot op heden heeft niemand ooit de verantwoordelijkheid genomen voor de gebeurtenissen op 15 april 1989. Nabestaanden van slachtoffers blijven daarmee met vragen zitten. Het blijft dus bij herdenken en niet bij het verwerken van de Hillsborough-ramp.. 

15 april 2009
NGB/Roy Johannink

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

naar vorige weblog

                                                                                                                                                                                       

 

 

U bent hier

<div></div>