06/04 Toolbox grieppandemie

Op bezoek bij een burgemeester zag ik vanmorgen de Toolbox Grieppandemie staan. Het stond naast het eerder toegezonden noodpakket dat de burgemeesters vorig jaar al van de minister hadden ontvangen. Een noodpakket waar enkele burgemeesters overigens bezwaar tegen maakten, omdat de waarde van het pakket de 50 euro oversteeg. Eigenlijk is dat niet conform de richtlijnen voor integriteit. Maar dat terzijde.

De toolbox ziet eruit als een doos waarin de nodige software zit. Met een flauwe foto op de voorkant van een beleidsteam dat volop aan het vergaderen is en op de achterkant een beleidsteam dat is geveld door de griep. Slechts twee van de aanwezigen zijn nog 'over'. De plant op de achtergrond heeft het griepvirus ogenschijnlijk niet overleefd. Hoezo realistisch oefenen?

Dan de inhoud van de box. Aan de hand van folders en checklists wordt de overheidsorganisaties aanbevolen om zich voor te bereiden op een griepvirus. De toolbox bevat ook een illustratieve video over Grieppandemie, die ook online is te bekijken. Samen met vitale infrastructuur moeten continiteitsplannen worden gemaakt. Al met al wordt aan de hand van de inhoud pas duidelijk hoe maatschappelijk ontwrichtend een pandemie zal zijn. En dat is een stuk serieuzer dan de foto's op de buitenkant doen vermoeden.


6 april 2009
NGB/Wouter Jong

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

naar vorige weblog

                                                                                                                                                                 

 

 

U bent hier

<div></div>