28/11 Oorzaak onbekend

Op uitnodiging was het Nederlands Genootschap van Burgemeesters donderdag 27 november aanwezig bij het boeiende minisymposium ‘Incidenten met oorzaak onbekend’. GHOR Nederland organiseerde in samenwerking met GHOR-regio Drenthe dit symposium om een aanzet te leveren tot een bruikbare handreiking voor incidenten, waarbij mensen gezondheidsklachten hebben maar waar de oorzaak niet duidelijk is.

Ook bij dit type incidenten worden soms van bestuurders besluiten verwacht. Denk maar aan burgemeester Bruinsma bij het onwel worden van kinderen op de basisschool (maart 2006). Veel communiceren was zijn credo, want oorzaak onbekend dat wil niemand horen. Burgers willen altijd weten wat er is gebeurd, vertelt burgemeester Urlings (Hoogeveen) de aanwezigen. Neem ook iedereen serieus, is zijn ervaring tijdens en na het incident in de dierenwinkel (november 2007).

Volgens sociaal psycholoog Hans van de Sande zijn veel van deze incidenten te betittelen als massahysterie (MPI/SPI). Eufemistisch wordt het ook wel groepsziekte genoemd, om de slachtoffers niet direct op de kast te jagen. Groepsziekte betekent dat mensen binnen een sociale groep ziekteverschijnselen krijgen na een zogenaamde trigger, vaak een geur. Nadat de geur één iemand ziekteverschijnselen heeft bezorgd, beginnen ook de anderen deze te ervaren. In 70% van de gevallen betreft het bij groepsziekte vrouwen of kinderen.

Normaal is bij groter wordende incidenten het adagium opschalen (afschalen kan altijd), maar is het bij groepsziekte andersom. Is sprake van een vorm van massahysterie, dan wordt het ziektebeeld kracht bij gezet als alle hulpverleners met toeters en bellen komen aanrijden. In die gevallen is het juist beter om de incidenten niet op te schalen en de ingebeelde “ziekte” klein te houden.

De sprekers zijn eenduidig over de aanpak: sluit alle oorzaken uit en neem alle gevolgen serieus. Maar de meest effectieve aanpak is een simpele: haal de groep uit elkaar. Pas dan zullen de ziekteverschijnselen als vanzelf weer verdwijnen. Cijfers laten zien dat zich in de laatste twee jaar in elk geval meer dan 15 gevallen van groepsziekte bekend zijn. Incidenten met een onbekende oorzaak, maar met hele herkenbare effecten. Zoals de onwel geworden kinderen op een camping in Boekel (oorzaak? onbekend!) en de onwel geworden kinderen bij een musical in Heesch (oorzaak? onbekend!).
 

28 november 2008
NGB/Roy Johannink & Wouter Jong

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

Verder lezen?
Klik door voor de powerpoint van Hans van de Sande.

naar vorige weblog

 

U bent hier

<div></div>