24/09 De burgemeester bemoeit zich overal mee

Afgelopen maandag zat het NGB met een aantal burgemeesters op de hei in de training 'De burgemeester crisiscompetent'. In de sessie kwam ter sprake dat een burgemeester vaak wordt verweten dat hij zich bij crises overal mee bemoeit. Ook met zaken waar hij eigenlijk niet over zou moeten gaan.

In sommige gevallen is dat waar. De evaluatie van de stroomstoring in de Bommelerwaard laat bijvoorbeeld zien dat het RBT zich op enig moment met operationele zaken ging ´bemoeien´. De operationele zuigkracht was duidelijk aanwezig.

Maar in veel gevallen is de kritiek ook onterecht. Een burgemeester hakt knopen door. Daar is het beleidsteam voor en als voorzitter wordt hij geacht om een oordeel te vellen over dilemma's die vanuit het operationele niveau en de ambtelijke organisatie naar boven komen.

In het komend Burgemeestersblad komt Henk Kosmeijer aan het woord, de loco-burgemeester die leiding gaf aan de brand in De Punt waarbij drie brandweerlieden omkwamen. Hij zegt: 'Een voorbeeld. De pers was aanwezig. Het is inmiddels schemerig. De vlag moet nog halfstok. De bode zegt dat het geen zin meer heeft, omdat de zon over een kwartier onder gaat en de vlag dan gestreken wordt. Ik zat op de lijn dat het wel moest. Ook al was het maar een kwartiertje. Daar grijp je op in, terwijl je jezelf tegelijkertijd afvraagt of jij je als voorzitter van het beleidsteam wel met dat soort zaken zou moeten bemoeien.'

Als het goed geregeld is, krijgt een (loco-)burgemeester dergelijke beslissingen nooit op zijn bordje. Die zouden moeten worden afgevangen in de ambtelijke organisatie. Maar een burgemeester die het probleem eenmaal op zijn bordje krijgt, zal niet schromen om het finale oordeel te vellen. Het gaat in die gevallen te ver om dan te zeggen dat het de burgemeester is die zich overal mee bemoeit.

24 september 2008
NGB/Wouter Jong

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

Verder lezen?
Klik door voor de weblog Er wordt hier verschrikkelijk geschoten, waar wordt stilgestaan bij een vergelijkbaar spanningsveld tussen betrokkenheid enerzijds en bemoeienis anderzijds.  

naar vorige weblog 

 

U bent hier

<div></div>