11/07 Los Alfaques. 30 jaar later.

Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat zeker 215 mensen de dood vonden bij een BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion). Op de Spaanse camping Los Alfaques ontplofte een tankwagen gevuld met vloeibaar propaan ter hoogte van de ingang van de camping. Onder de doden bevinden zich 36 Belgen en 10 Nederlanders.

De ramp heeft een impuls gegeven aan de ontwikkeling van de rampenidentificatieteams of disaster victim identification-teams. In het boek 'Als de doden een gezicht krijgen' wordt de werkwijze bij dergelijke "open rampen" uitvoerig beschreven. Een "open ramp", omdat op voorhand niet duidelijk is wie op de plaats van het incident aanwezig waren. Dit, in tegenstelling tot een "gesloten ramp". Bij een vliegramp biedt de passagierslijst houvast voor de RIT-ers.

Het Los Alfaques-team wordt in tweeen opgesplitst. Het home team blijft in Belgie achter en zoekt bij familie van de slachtoffers naar informatie over opvallende kenmerken, vergaart de tandkaarten van de tandarts en noteert het in een ante-mortem rapport.

Het away-team gaat naar Spanje, om daar de identificatie te starten. Dat is geen sinicure, omdat veel van de slachtoffers zijn verbrand en niets bij zich dragen wat de identificatie kan vergemakkelijken. Op een vakantieplaats als de camping bestaat de standaarduitrusting immers alleen uit een zwembroek en slippers of sandalen.

RIT-ers praten erover als twee gescheiden werelden. Maar uiteindelijk komen ante-mortem en post-mortem samen, ten dienste van dat ene DVI-doel: 'To speak for the dead. To protect the living'.

11 juli 2008
NGB/Wouter Jong

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

Verder lezen?

naar vorige weblog 

 

U bent hier

<div></div>